Ердоган съобщи, че турското разузнаване е ликвидирало лидера на "Ислямска държава"

Предполагаемият лидер на терористичната групировка “Ислямска държава” Абу Хюсеин ал-Курейши е бил ликвидиран при операция на турската разузнавателна агенция МИТ в Сирия в събота. Това обяви в неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Абу Хюсеин ал-Курейши застана начело на групировката в края на ноември миналата година след смъртта на предишния ѝ лидер Абу Хасан ал-Хашими ал-Курейши.

По данни на кореспондент на АФП в Северна Сирия в събота агенти на турското разузнаване и местната военна полиция са отцепили част от град Джиндирес, намиращ се в северозападния регион Африн.

Информационната агенция цитира местни жители, според които операцията на турската служба и сирийските им колеги е била насочена към изоставена ферма, която е била използвана като ислямско училище.

В средата на април Съединените щати извършиха операция с хеликоптер в Северна Сирия, като заявиха, че групировката "Ислямска държава" е планирала нападения в Европа и Близкия изток. Централното военно командване на САЩ съобщи, че при операцията е бил убит висш лидер на групировката.

Въпреки че е прогонена от голяма част от териториите, които някога е контролирала, групировката "Ислямска държава" все още извършва нападения в Сирия.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини