Oперация срещу нелегални образователни центрове на "Ислямска държава" в Анкара

Турската полиция задържа 17 предполагаеми терористи в рамките на акция в столицата Анкара срещу домове, превърнати от терористичната организация "Ислямска държава" в т.нар."шeриатски образователни центрове", съобщи в. "Хюриет дейли нюз".

По време на операцията полицейските части са иззели голямо количество дигитални материали и забранени издания с пропагандно съдържание.

Някои от задържаните 17 заподозрени са пътували в зоните на конфликт и са участвали във въоръжени сблъсъци на страната на терористичната организация.

Редица помещения в апартаменти, в които пребивавали членове на "Ислямска държава", били превърнати в своеобразни класни стаи, в които се провеждала незаконна учебна дейност.

Терористите подлагали децата на радикално шeриатско образование с идеологията на "Ислямска държава", за ги подтикнат към участие в терористични актове, посочва изданието.

Официални представители на Националната дирекция по образованието са запечатали т.нар. "класни стаи". Започнала е и работа по записването в училища на децата, които са били обучавани нелегално от "Ислямска държава".

Освен тези образователни центрове терористите са създали и предполагаеми "съдилища", където т.нар. съдии от терористичната организация са налагали наказания, отбелязва "Хюриет дейли нюз".

Полицията е установила също, че задържаните заподозрени са събирали пари, за да ги изпращат на членовете на "Ислямска държава" в зоните на конфликт и са манипулирали хора да се присъединят към организацията.

През 2013 г. Турция стана една от първите държави, които обявиха "Ислямска държава" за терористична група, припомня вестникът.

Оттогава страната е била многократно атакувана от терористите на джихадистката организация, като са извършени най-малко 10 самоубийствени атентата, седем бомбени нападения и четири нападения с оръжие, при които са убити 315 души и са ранени стотици други.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини