"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Брюксел

Ислямска държава пое отговорност за нападението в Брюксел в понеделник, съобщи каналът на групировката в Telegram, според който един от нейните бойци е извършил нападението, при което са загинали двама души.

Мъжът, заподозрян за застрелването на двама шведски футболни фенове и раняването на друг в Брюксел, е 45-годишен тунизиец, чиято молба за убежище е била отхвърлена през 2020 г., но според белгийски служители той е продължил да живее незаконно в Белгия.

След продължило цяла нощ издирване, във вторник сутринта полицията простреля смъртоносно заподозрения в кафене в квартал Шербек в северната част на Брюксел, припомня БТА,

Мъжът, застрелял двама шведски футболни фенове и ранил трети човек в Брюксел, е 45-годишен тунизиец, чиято молба за убежище била отхвърлена през 2020 г., но според белгийските власти той продължил да живее незаконно в Белгия. 

Той е влязъл в Европа през 2011 г., когато пристигнал с лодка заедно с други мигранти на южния италиански остров Лампедуза. Атентаторът прекарал известно време в Италия, откъдето отишъл в Швеция. Той обаче бил изгонен от скандинавската държава в съответствие с Дъблинския регламент и се върнал на Апенините.

През 2016 г. полицията в италианския град Болоня квалифицирала тунизиеца като човек, податлив на ислямска радикализация, и разузнаването го поставило под наблюдение, каза един от цитираните източници на Ройтерс. Той добави, че мъжът не е имал голямо криминално досие и италианските власти загубили следите му още през същата година. Предполага се, че тогава тунизиецът отново се е преместил в чужбина.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини