Специално издание на „ Гласът на ботевци “

Екипът на училищния радиоклуб подготви предаване, за да представи кавър версията на песента “Let it be”- Beatles, с която Езиковата гимназия „Христо Ботев“ участва в музикално – песенния конкурс на Асоциация на Кеймбридж училищата в България

            Стогодишната гимназия „Христо Ботев“ в град Кърджали за поредна година се включва в музикално – песенния конкурс на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. В резултат на дългогодишните усилия и професионализма на преподавателите по английски език и технитевинаги жадни за знания ученици, Гимназията остава доказан лидер сред училищата членове на Асоциацията в Източните Родопи.

            Тази година участниците от клуб „Музика“, с ръководител Любен Полихронов, избраха да представят училището с песента на гениалните Бийтълс-  “Let it be”. Списание „RollingStone” я включва на 20-то място сред 500-те песни на всички времена и на осмо място в списъка от 100-те най-добри композиции на TheBeatles.В изпълнение на училищния оркестър вечният хит прозвуча в нов аранжимент, който е дело на маестро Полихронов. Електрическа и бас китара, пиано и барабани са инструментите, които могат да бъдат чути както в повечето поп и рок песни, така и във варианта на талантливите ботевци. Различното в аранжимента е, че господин Полихронов решава да добави типичните за родопския край кавал и гайда, изпълненение на устна хармоника и партия на училищния фанфарен оркестър.

            За подготовката и реализацията на радиопредаването участниците от клуба работиха в няколкоекипа. Техническият екип отговаряше за звукозаписа и излъчването на предаването, екип гости избра събеседниците и заедно с редакторския екип подготви въпросите за тях, а водещите от 8А клас- Цветелина Парапанова и Гергана Милева ги зададоха на гостите си. Ръководителят на клуб „Гласът на Ботевци“ Христо Момчев даде творческа свобода на учениците, като програмата премина само с неговите предварителни насоки.

            Гости в специалното предаване бяха: Любен Полихронов – учител по музика, ръководител на клуб „Музика“ и музикален ръководител на песента,дългогодишният преподавател по математика и ръководител на училищния фанфарен оркестър Мария Митрева, ръководителят на училищния клуб, който стои зад режисурата и записа на песента– Христо Момчев, както и основният вокал – Мустафа Идриз от 11Д клас.

            Любен Полихронов сподели някои от най – вълнуващите моменти по време на създаването на песента, а на въпроса защо е избрал точно тази песен и колко трудно му е било да подготви нов аранжимент за кавъра, той отговори: „Много е лесно върху една такава съвършена схема човек да направи кавър. Кавър върху вече нещо изградено е лесно! Трудното е да измислиш „Let it be”!” Пред микрофона на Гергана той открехна вратата на спомените за първите си стъпки в музиката.

            Госпожа Митрева с вълнение разказа за ученическите си години, как тя самата е свирила във фанфарен оркестър и за своята любов към музиката. Слушателите имаха възможността да чуят и историята за създаването на фанфарния оркестър в гимназията.
На въпроса какво обединява математиката и музиката у нея, водещите получиха лаконичен отговор: „Любовта и към двете“. С искра в очите Мария Митрева говореше с истински плам, когато отговаряше на въпроси и за музиката, и за математиката. Тя сподели още: „Ако знанията по математика са в синхрон, те ще бъдат музика за ухото, така, както и правилно построената композиция на песента – хубавата песен“.

            С Мустафа Идриз водещата Цветелина си поговори за първия му допир с музиката, първите награди и призови места в музикални състезания в България и чужбина. Без да се замисли Мустафа сподели: „Музиката за мен е езикът на чувствата.Винаги съм бил по – отворен в песните, отколкото в общуването.“

            Последен гост в предаването беше Христо Момчев. От него научихме какво е останало скрито за нас по време на процеса на работа. Той отбеляза, че е щастлив да се върне в своето училище като ръководител на клуб по интереси и да предаде вече наученото в своята сфера. На финала той се обърна към възпитаниците си с думите:
„Благодаря ви за смелостта сами да подготвите една тежка програма като тази. Справихте се! За мен е важно ние като ваши преподаватели да не ви поставяме в рамки. От опита си знам, че когато артист е поставен в рамка той не може да разгърне пълния си потенциал. Бъдете като музиката – свободни в думите и действията си!“

            Разговорът с всеки гост завърши с въпроса: „Ако бяхте песен, коя песен сте Вие?“ Така всички на територията на Гимназията, освен интересните интервюта се насладиха и на песни като: „Iwannaknowwhatloveis”, „Ботев марш – Тих бял Дунав“, „Завръщане“ и „It’s my life“.

Редакционен екип на радио „Гласът на ботевци“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини