Кърджалиец бе обявен за Ангел хранител от украински бежанки, Ротари клубът ги обгрижва

    Кърджалиецът Себахатин Гьокче бе обявен за Ангел хранител от украински бежанки.Пред Кърджали бг вести пристигналите от Одеса Катя,Надя и Лиза споделиха, че им е провървяло в България, където попаднали на човек като Себахатин Гьокче.Той не само им дал подслон  и храна в хотела си, но за броени дни ги устроил с бежански статут и работа. Малкият Марк ,който те водят със себе си пък от понеделник ще посещава детската градина „Здравец” в кв.”Гледка”. Украинките получили български сим карти и сега свободно говорят с роднините си в Одеса.

     Пред Кърджали бг вести Катя,Надя и Лиза разказват,че побягнали от Одеса още при първите бомбандировки. Въпреки, че са от рускоговорящите украинци те не се насочили към Русия, а предпочели да дойдат в България като братска страна. Пътували 7 дни. На украинско-румънската граница се запознали с мъж от Ардино. Той им казал, че в Кърджали живеят много добри хора и им препоръчал нашия град. Тук попадат на Себахатин Гьокче.

    Той ни гледа като свои дъщери. Марк му е като внук. Научи го да кара тротинетка. Марк го слуша повече ,отколкото нас,споделят бежанките.

      Себахатин Гьокче е лаконичен:И аз съм изпитал съдбата на бежанец. През 1989 г.бях изгонен от България със семейството ми. Малкия ми син бе колкото Марк.

      Катя е администратор, а Надя-графичен дизайнер. Ротарианец по молба на Себахатин Гьокче ги взема на работа в своето рекламно студио. Младите ротарианци са се ангажирали да закупят лещи за Лиза,която е студентка в Одеския университет.

      Бежанките споделят, че тъгуват и се притесняват за близките си в Одеса. Там са оставили своите родители.А Марк продължава да се стряска, помнейки шума на бомбандировките.Лиза е притеснена за приятелките си. В момента се обучава онлайн и няма търпение да се върне в университета.

     Свърши ли войната веднага се връщаме в Украйна.С удоволствие обаче ще идваме като туристи в България.Тук навсякъде ни посрещат с голямо внимание, отбелязват бежанките.

     В момента в хотел „Ида” е настанено възрастно семейство от Украйна. Те са с домашните си любимци-куче и коте и никой хотелиер не иска да ги приеме. Тук са още майка с дъщеря и внуци, на които също ще бъде предоставен подслон и храна в хотел „Ида”.

     Бежанците от Украйна са на пълна издръжка от ротарианеца  Себахатин Гьокче.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      К
      К
      3 0
      12:15, 18 мар 2022
      Изключително стойностен човек
    • 2
      Гю
      Гюнай
      1 0
      13:43, 18 мар 2022
      Браво
    • 3
      Бю
      Бюрхан халибрям
      1 0
      23:23, 18 мар 2022
      Респект радвам се че имаме такиви граждани във нашият град браво г-н Gökçe
    • 4
      Се
      Серджан
      1 0
      12:13, 19 мар 2022
      Здраво ги чука и трите
      • Гю
        Гюнай
        0 0
        18:45, 20 мар 2022
        А бе боклук явно не познаваш господин Гьокче. Рядкост са хора като него:добронамерен и винаги готов да помага на хора които са в беда. За съжаление хора като него са много малко.
    Последни новини