Стартираха проявите свързани с Месеца на Америка в Кърджали

В Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ в Кърджали започна конкурсът за превод от английски на български език, който се провежда вече няколко години като част от програмата на Месеца на Америка. Езиковото състезание е за ученици от 10, 11 и 12 клас. Текстовете са подбрани от жури, оглавено от Анжела Родел, директор на Комисия „Фулбрайт“.

Наградите за добрите преводи са осигурени от посолството на САЩ.

Освен ученици от кърджалийските училище, се очаква да се включат и най-добрите млади преводачи от СУ „Васил Левски“ в Крумовград.

Месецът на Америка традиционно се провежда през февруари и се организира от дружество „Приятели на САЩ“ със съдействието на община Кърджали. Тази година е дванадесето му издание.

Регионалната библиотека е дългогодишен партньор на организаторите, наред с Общински детски комплекс, Астрономическа обсерватория „Славей Златев“, Общинско радио Кърджали и др.

Тази година Месецът на Америка ще бъде открит от евродепутата Илхан Кючюк с лекция на тема „Трансатлантическото сътрудничество Европейски съюз – САЩ“. В програмата са предвидени фотоизложби, представяне на книга, радиопредавания от традиционната поредица „Легенди на джаза“. Ще бъде демонстрирана и интернет игра-куиз за американските президенти, която в момента се разработва от ученици в СУ „Отец Паисий“.

Валентина Иванова 

Председател на дружество "Приятели на САЩ"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини