Ботевци казаха „Не!“ на насилието

С радиопредаване ботевци отбелязаха  19. ноември - Световния  ден за борба с насилието над децата

Живеем в глобален свят. В свят, все по-свързан с технологиите, които станаха част от нашето ежедневие. Часовете пред компютъра и в интернет мрежата са полезни и приятни за всички нас, но също така крият и рискове, които е важно всеки да познава, за да се предпази от тях.

 Това беше темата на второто предаване младите журналисти, работещи вучилищното радио на Езиковата гимназия „Христо Ботев“. То бе посветено на една много сериозна и значителна тема, а именно – насилието над деца кибер пространството. Инициативата бе осъществена от Ученическия съвет, а в подготвката на сценария и информационните материали се включихаучилищният психолог Мюжгян Фейзи и ръководителят на клуб „Гласът на ботевци“ Христо Момчев. Водещи на предаването бяха Весела Добрикова и Мария Дерменджиева, ученички от десети клас.

Водещите на радиопредаването представиха рисковете и заплахите за децата и младите хора в интернет. Изясниха какво представлява кибернасилието, което може да доведе до дълбоки последици върху психическото състояние на детето или младежа. Младите журналисти разсясниха какво представлява кибертормозът. Той е съвкупно понятие за действия, които могат да навредят на даден индивид в интернет и включват заплахи, злоупотреби, следене или друго агресивно поведение, което е продължително във времето. Кибертормозът може да включва обидни реплики, използване на чужди профили, публикуване на снимки в интернет без разрешението на притежателя им, споделяне на видеоклипове, които могат по някакъв начин да накърнят достойнството и доброто име. Весела и Мария запознаха учениците как да се предпазват от насилието в социалните мрежи и как да процедират, ако станат жертва на кибернасилие.

Водещите на предаването призоваха всички да спазват правилата за етично поведение в онлайн пространството, защото:„Да бъдем онлайн е нещо съвсем реално и много публично, въпреки че невинаги ни се струва така.“

Уважавайте себе си и другите! Знайте правата си (Конвенция за правата на детето)! Бъдете информирани! Бъдетете бдителни! Бъдетете отговорни към себе и околните! Поставете нещата под контрол!Не толерирайте насилието и кибернасилието над деца!

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини