Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан даде старт на проект за ремонт на медресето в Долно Прахово

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан откри строителна площадка за изпълнение на проект „Възстановяване, ремонт и реконструкция на култово религиозен храм-джамия с медресе в с. Долно Прахово“. Предмет на проекта е сграда за битови услуги и склад към медресето. Реконструкцията основно обхваща покривната конструкция на двете сгради. Общата му цел е подобряване на религиозния микроклимат и база в Долно Прахово и повишаване на нивото на развитие на религиозно-обредната дейност, с цел удовлетворяване нуждите на местното население. Финансирането е по мярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство на територията на МИГ Ардино-Джебел“ от Стратегията за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) на СНЦ „МИГ Ардино-Джебел“, одобрена по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г.

Реализацията на проекта е част от поетите ангажименти от кмета на община Ардино инж. Изет Шабан през есента на 2019 година, за първия му управленски мандат. Той подчерта, че поддържането на религиозните обекти – джамии, месчиди винаги са били на вниманието на общинското ръководство в съответствие с изискванията на Закона за вероизповеданията.

На откриването присъстваха ощекметът на Долно Прахово Сали Ахмед, председателят на мюсюлманското настоятелство на джамийския комплекс Кязим Мюмюн и имаминът на джамията Нуреттин Исмаил.Тук бяха още представители на строителната фирма и строителния надзор.

Джамийският комплекс в Долно Прахово е един от обектите, свързани с историята на религиите на територията на община Ардино, които представляват културна ценност. Включен е в културното богатство на страната и е обект на поклонение и културен туризъм.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ча
    чабук
    0 0
    14:18, 20 ное 2021
    За тая тъпотия статия ли направихте бе ?
Последни новини