От дълбините на философската мисъл до върха на житейските прозрения

Ниляй Шериф от ЕГ „Христо Ботев“ ще представя област Кърджали на Националната олимпиада по философия.Тя се  класира за Националния кръг на XXXIII  олимпиада по философия, който ще се проведе на 26 март.Сега Ниляй се готвиза финалния  кръг, където трябва да покаже завидни знания  и тестова култура. За талантливата гимназистка писането на есета, с които да впечатлява, отдавна е повече от приятно занимание. Тя е познато име сред  младите творци на Езиковата гимназия, с редица награди за поезия и проза, с многобройни  отличия  от национални литературни конкурси, а сега очакваме да покори и най-високия връх в науката на тихото съзерцание.

            „Контактът между животните е изцяло пряк с единствената цел да оцелеят, а при хората думите са магия, орисия и проклятие. Те превръщат красотата в лъжа, истината в недолюбване и повод за раздор.“ Това е една малка част от философското есе на Ниляй, в което трябваше да разсъждава по фрагмент на Зджислав Краснодембски от „Постмодерни дилеми на културата“. Класирането ѝ за националния кръг нареди област Кърджали сред   деветте  области в страната,допуснати до националния форум.

            Според Марина Димова, учител по философия,Ниляй е творец – философ, подкрепящ тезите си със силна аргументация и наблюдения, които е  добила от житейския си опит и широкия спектър от знания по философия,  литература, история, природни науки, религия и изкуства.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини