16 °C

Европейският парламент отново отваря врати за младшите посланици на ЕГ „Христо Ботев“

Вече три години ЕГ „Христо Ботев“ е част от мрежата на училищата – посланици на Европейски парламент в България. Младшите посланици на Езиковата вече са почти експерти по темите за историята и ценностите на европейската общност, единия пазар, основните договори и разширяването. Познават и институциите на Европейския съюз. Да припомним, че те през 2019г. посетиха Парламента в Страсбург след отлично представяне в състезание, организирано от Европейското бюро в България. Седнаха и на местата на европейските лидери по време на председателството на България през 2018г., посетиха многократно и Българския парламент, като се срещнаха с председателя на народното събрание и научиха повече за парламентаризма в България.

Сега пред младите европейци предстоят нови предизвикателства - участие в онлайн дебати на немски език на тема „Бъдещето на Европа“. Те получиха покана от г-жа Кристине Хик, представител на Европейския парламент. Това е нова инициатива, която отправя поглед към нужните промени за адаптирането на ЕС към променящия се свят особено в условията на Ковид-кризата. Темата изисква широки познания в области като дигитални услуги, индустриални стратегии, реформи в различни области, Брекзит, Зелен пакт и др. Разпределени в три тематични подгрупи ботевци, заедно със свои връстници от цяла Европа, ще определят предизвикателствата и ще разработват конкретни решения, които могат да бъдат приложени на ниво ЕС и които биха имали пряко въздействие върху ежедневието на хората в Европа. Ще участват в лабораториите и ще представят иновативни решения. Кулминацията е интерактивна дискусия на немски език с членове на Европейския парламент.

ЕГ „Христо Ботев“ потвърди и участие в „Модел Европейски съюз София 2021”, което представлява образователна симулация на процеса по вземане на решения в Европейския съюз. В рамките на 4 дни през октомври 2021 година около 100 младежи от цяла Европа ще имат възможността да дебатират на английски език по теми от дневния ред на Европейския съюз. Програмата включва информативни семинари, социални активности и работилници, развиващи уменията на нашите участници (публично говорене, работа в екип и др.). Тази година проектът ще включва и симулация на Европейската гражданска инициатива. Това е първият инструмент на Европейския съюз, който дава възможност на гражданите да участват в законодателния процес на Съюза чрез своите идеи.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини