Окръжен съд – Кърджали задържа под стража обвиняем за убийство

Окръжен съд – Кърджали взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на М.Х., на 24 г. от с. М., община К. Мъжът епривлечен като обвиняем за това, че на 16 ноември 2020 г. в село Могиляне умишлено умъртвил Ю.Д.Д., на 75 г. – престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс. Наказанието, което законодателят предвижда в този случай, е от десет до двадесет години лишаване от свобода.

За да вземе мярката „задържане под стража“, съдът прие, че от извършените по делото процесуално-следствени действия, събраните доказателства и показанията на свидетелите може да се направи обосновано предположение, че М.Х. е автор на престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Съществува и реална опасност той да се укрие или извърши ново престъпление.

По време на заседанието съдът прие като доказателства по делото постановление на Окръжна прокуратура за наложена на обвиняемия мярка за процесуална принуда „забрана да напуска пределите на страната“, както и представените от защитата писмени доказателства – удостоверение за раждане, за сключен граждански брак, заверено копие от рецепта. Съдът прие за неоснователно искането на служебния защитник на М.Х. да бъде назначена съдебно-психиатрична експертиза, която да отговори на въпроса страда ли обвиняемият от психично заболяване с мотива, че по досъдебното производство вече има назначена тройно съдебно-психиатрична и психична експертиза с въпроси, които припокриват поставения такъв по време на заседанието.

Определението на Окръжен съд – Кърджали може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок.

Това съобщиха от Преслужбата на Окръжен съд-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини