Окръжен съд-Кърджали с лекция за децата и киберпрестъпленията

Пред ученици от Средно училище „Йордан Йовков“ – Кърджали,  Христина Русева – служител „Връзки с обществеността“ в Окръжен съд – Кърджали изнесе лекция на тема: „Децата и киберпрестъпленията. Опасностите в интернет и социалните мрежи. Защита на личните данни в интернет пространството“. На младежите бяха раздадени образователни материали под формата на брошури „Защита в дигиталния свят“, предоставени от Висшия съдебен съвет.

 „Онлайн технологиите, интернет и социалните мрежи, с които работим ежедневно, предоставят много възможности на младите хора да общуват, да придобиват нови умения, да бъдат креативни и да допринасят за едно по-добро общество. Но едновременно с това, ако не сме запознати с опасностите, които крият, това може да доведе до рискове, свързани с неприкосновеността на личния ни живот, незаконното съдържание, кибертормоза, както и злоупотреба с личните ни данни“ започна своята презентация пресаташето на съда.

Специално внимание тя обърна на това как да бъдат различавани фалшивите новини от истинските, както и как да се предпазим от т.нар. „fishing“ атаки, целящи злоупотреба с лични данни, кражбите на акаунти, а така също и на онлайн тормоза и онлайн речта, изпълнена с омраза сред младежите.

Лекцията, която се състоя на 16.05.2023 г., бе последната от предвидените за тази учебна година по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура", в която съвместно участваха магистрати от Окръжен съд – Кърджали,  Окръжна прокуратура – Кърджали и Районна прокуратура – Кърджали.

Това съобщиха от Преслужбата на Окръжен съд-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини