Спектакълът „Традициите ни обединяват“ НЧ „Обединение 1913“ предизвика фурор в Норвегия

Артистите от кърджалийското читалище пожънаха овации и възхитени отзиви от публиката в Осло

17 май 2023, Кърджали

10 артисти от НЧ „Обединение 1913“ пътуваха до столицата на Норвегия, за да представят интерактивния фолклорен спектакъл „Традициите ни обединяват“, който събира в едно танци и песни от шестте основни фолклорни области в България с ромски, турски и норвежки.

В рамките на турнето спектакълът беше изигран два пъти: на 9 и 11 май. На първото представление публиката беше изключително разнообразна: норвежци, българи, сърби, македонци, гърци и турци от всякакви възрастови групи, а на сцената, заедно с нашите артисти, се качиха и норвежки музиканти и изпълниха общи композиции, съчетаващи българско народно пеене със съвременна норвежка музика. Второто представяне на спектакъла бе организирано специално за децата от българското неделно училище в Осло.

Почетен гост и на двете представления беше посланикът на България в Норвегия нейно превъзходителство Вера Шатилова.

„Искам да изкажа огромната си благодарност за емоциите, които творчеството на екипа ви ни подари снощи! Това беше събитие, което ни кара да се гордеем с традициите си! Поздравления за чудесната работа!“, написа тя в поздравителен мейл до организаторите на събитието веднага след представлението на 9 май.

Освен спектакъла, читалището и норвежките му партньори организираха и два уъркшопа в Осло: за изпълнение на български песни и танци, и посетиха различни норвежки самодейни фолклорни клубове, в които обмениха опит и идеи с колегите си.

„Посетихме какви ли не клубове и се срещнахме с местни артисти и самодейци, с които открихме безброй общи неща, вдъхновихме се взаимно и се преплетохме така, както нишките в шевицата, която традиционните носии и на България, и на Норвегия споделят. Играхме Холинг, играхме хоро и сиртаки, ръка за ръка, рамо до рамо. Певиците от двете държави сляха гласове в невероятно красиво съчетание от българска народна и съвременна норвежка песен.

И навсякъде, навсякъде срещнахме възхитени погледи, блеснали очи, топли думи и братски протегнати ръце! Сред публиката имаше не само норвежци, а и сърби, македонци, гърци и турци и за пореден път доказахме пред себе си – разделението е само на повърхността. Онова, което ни обединява е древно, древно и дълбоко – като корен.“ споделиха организаторите на официалната страница на събитието във Facebook: https://www.facebook.com/traditionsuniteusproject

Спектакълът е създаден по проект на НЧ „Обединение 1913“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и вече беше представен в Кърджали, Куртово Конаре, Черноочене, Кирково, Свиленград, Момчилград, Момчиловци, Крумовград, Джебел и Мост.  

Заключителна пресконференция и представяне на спектакъла с участие на гост-изпълнители от 50 читалища в Южен Централен регион предстоят на 30 май в Кърджали, а входът е свободен.

Проект „Традициите ни обединяват” е финансиран по програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Резултат 2 „Подобрен достъп до изкуства и култура”.

Бенефициент: НЧ „Обединение 1913” Кърджали, България.

Партньор: BJERKAKER LEARNING LAB, Осло, Норвегия.

Обща сума на проекта: 282 156,20 лева.

Безвъзмездна финансова помощ: 248 545,54 лева.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини