Дело в Кърджали: Имущество на стойност 421 425 лв. отнемат от екскмет

Имущество на обща стойност 421 425 лв. отнема от екскмета на Неделино Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

По предявен от нея иск Кърджалийският окръжен съд е образувал гражданско дело против Стоян Беширов и неговата съпруга Виолета.

Комисията отнема контролираните от Стоян Беширов и съпругата му търговски дружества. От семейството ще бъдат отнети поземлени имоти, които притежават в селата Добромирци и Загорски (общ. Кирково), в Неделино и в Ракитово. Ще бъдат отнети и суми, преминали по банкови сметки и лични парични вноски в търговски дружества, както и приходи от продадени имоти.

Беширов бе привлечен като обвиняем за това, че като кмет на гр. Неделино умишлено не изпълнил и нарушил служебните си задължения във връзка със Закона за обществените поръчки и от това са настъпили значителни вредни последици за общината.

Разследването срещу градоначалник на община Неделино започна през 2014 г. след телевизионен репортаж.

Ден по-късно ДАНС и прокуратурата влязоха в сградата на общината, иззеха множество документи. Направено бе претърсване и изземване в офиси на фирми.

На следващия месец Специализираното звено за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми Беширов и зам.-кметицата Румяна Караиванова.

Поиска и отстраняването им от длъжност. Бившият кмет бе обвинен за това, че в периода от 1 януари 2012 г. до 24 октомври 2013 г. в Неделено, при условията на продължавано престъпление, не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и с това е ощетил общинския бюджет в размер на 902 465 лв.

Пред Окръжния съд на Смолян Беширов обжалва отстраняването си от длъжност, но не спечели. Мотивът на съдиите беше, че не е отпаднала възможността Беширов да повлияе на свидетели по досъдебното производство, по което кметът бе обвиняем за престъпления по служба.

Гражданското дело по предявения от КПКОНПИ иск е насрочено за 8 януари 2019 г. в Кърджалийския окръжен съд.

www.actualno.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини