Здравни експерти спорят за употребата на определени лекарства срещу Ковид-19

Здравните власти по света спорят относно употребата на определени лекарства срещу Ковид-19, което води до прилагане на различни терапии за пациентите в зависимост от това къде живеят, съобщи Асошиейтед прес.

В петък от Световната здравна организация посъветваха да не се използва антивирусния препарат ремдесивир при хоспитализирани пациенти, защото няма доказателства, че подобрява шансовете за оцеляване или премахва необходимостта от апарати за командно дишане.

Но в САЩ и много други страни по света лекарството вече е стандарт в терапията, след като мащабно проучване, подкрепено от правителството, установи, че препаратът съкращава времето за възстановяване на хоспитализирани пациенти средно с пет дни - от 15 на 10 дни.

В САЩ федералният орган за препоръки и водещи медицински групи не подкрепиха други две терапии, одобрени за употреба от Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата - експерименталното лекарство с антитела на "Илай Лили" (Eli Lilly) и конвалесцентна плазма от преболедували Ковид-19. Тези групи твърдят, че не разполагат с достатъчно доказателства, за да ги препоръчат или отхвърлят.

Лекарите все още не са наясно кога да използват и кога да не прилагат единствените лекарства, за които е известно, че подобряват шансовете за оцеляване при най-тежко болните пациенти с Ковид-19 - дексаметазон и подобни на него стероидни препарати.

Ситуацията стана още по-неясна след новината от четвъртък, че противовъзпалителния препарат тоцилизумаб може би помага. Както и водещото изследване на СЗО за ремдесивир, междинните резултати за употребата на тоцилизумаб все още не са публикувани или не са получили пълната подкрепа на независими експерти, което оставя лекарите да се чудят как да постъпват.

"Много сме затруднени", казва д-р Дерек Ангъс от университета на Питсбърг, който участва в изпитанията на много от тези терапии. "Трябва първо да видим резултатите".

"Трудно е да се практикува медицина на базата на прессъобщения", каза в подкаст на медицинско списание д-р Рошел Уаленски, шеф на инфекциозното отделение на болница в Масачузетс. Тя добави, че докато от Националните здравни институти не издадат препоръка за определена терапия, тя не би искала да я възприема като стандарт за лечение.

Най-сериозен е спорът за ремдесивир. В препоръките на СЗО се подчертава, че според спонсорирано от организация проучване лекарството не спасява живот.

В САЩ лечението с препарата на "Джилийд" обикновено струва 3120 долара за пациенти с частна медицинска застраховка и 2340 долара за пациенти със застраховки от правителствени програми. В по-бедните държави има доста по-евтини варианти, разработени от производители на генерици.

В четвъртък Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата в САЩ одобри по съкратена процедура използването на противовъзпалителното лекарство барицитиниб заедно с ремдесивир. Добавянето на противовъзпалителното лекарство намалява с още един ден времето за възстановяване на тежкоболни пациенти според резултатите от едно изследване. Лекарството се прилага при лечение на ревматоиден артрит. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини