Стокхолм без коледен базар. Швеция с рекорден брой заразени за денонощие

Музеят на открито Скансен край Стокхолм и неговият коледен базар, на който се продават храна и украси, а хората танцуват и пеят около елха, ще бъде затворен тази година за първи път в 129-годишната си история поради наложените заради коронавируса ограничения. На този фон шведските власти съобщиха днес за рекорден брой нови заразени през последното денонощие - над 7200.

Затварянето на популярния музей цели да се спазват новите здравни указания, които призовават всички лица да постъпват отговорно и да не се срещат с повече от осем души, се казва в изявление на неговия директор Джон Братмир, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица шведските власти въведоха най-строгите от началото на пандемията ограничения в страната, като забраниха събиранията на повече от осем души, за да намалят броя на новите случаи, които достигнаха през последните седмици пикови равнища, натоварвайки националната здравна система, отбелязва АП.

Скандинавската страна по принцип възприе алтернативен подход, като реши да не затваря големи сектори от икономиката и обществения живот. Стратегията й за борба с новия коронавирус до момента разчиташе предимно на препоръки към гражданите да спазват физическа дистанция.

Разположен на остров Юргорден в околностите на Стокхолм, Скансен е копие на град от 19-и век, в който занаятчиите носят традиционни облекла. Музеят има също зоопарк на открито и привлича над 1,3 милиона посетители всяка година.

Засега не се съобщава кога Скансен ще бъде отново отворен.

Днес шведските здравни власти съобщиха за рекордните 7240 нови случая на коронавирус през последното денонощие, предаде Ройтерс.

Досегашният пик, отчетен по-рано този месец, бе 5990.

Общият брой на регистрираните в Швеция заразени надхвърли 208 хиляди.

66 човека са починали за изминалите 24 часа от усложнения, свързани с коронавируса. Общият брой на смъртните случаи в Швеция е достигнал 6406.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини