Откриха на какво се дължи бързото разпространение на подварианта Ерис на коронавируса

Подвариантът Ерис на новия коронавирус се разпространява бързо по света не защото е по-силно заразен от предшествениците си, а защото успява по-ефикасно да се бори срещу имунната система на заразените, установи проучване на специалисти от Германския център по примати - Институт Лайбниц за изследване на примати в Гьотинген. За това съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Експертите в института са изследвали характеристиките на подварианта EG.5.1. Те са установили, че той не е по-силно заразен от предшествениците си, но може да неутралиризира антителата. Това дава на Ерис предимството, че може да заразява успешно хора, чиято имунна система произвежда антитела срещу SARS-CoV-2 в резултат на преболедуване или ваксинация. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Лансет инфекшъс дизийзис".

Открихме доказателства, че увеличената способност за избягване на антителата е вероятната причина за бързото разпространение на Ерис, каза Маркус Хофман, ръководител на изследователския екип от специалисти от Института Лайбниц за изследване на примати, Медицинското училище в Хановер и университета "Фридрих-Александър" Ерланген-Нюрнберг.

Тъй като Ерис е свързан с подвариантите на XBB.1.9, може да се смята, че новите адаптирани към XBB ваксини ще са ефективни и за подвариантите на EG.5, каза Щефан Полман от Германския център по приматите.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини