Нападение с нож в Ница. Жена е обезглавена, двама са убити, няколко са ранени

Човек, въоръжен с нож, е извършил тази сутрин атака в град Ница, Южна Франция. Полицията и кметът на Ница съобщиха, че една жена е обезглавена. Още двама души са убити, а други няколко - ранени, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Нападателят е задържан и положението е под контрол, заяви полицията. Атаката е била извършена близо до църквата "Нотр Дам" в Ница.

Първите две жертви, мъж и жена, са убити в църквата, а трети човек е бил тежко ранен и е починал в близък бар, където потърсил убежище. Нападателят е бил ранен при полицейската акция и е закаран в болница.
Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи в Туитър, че свиква кризисно съвещание, а парламентът почете жертвите с минута мълчание. Отделът на френската прокуратура за антитероризъм съобщи, че му е възложено да разследва нападението.

Кметът на Ница Кристиан Естрози определи атаката като терористична и настоя да се направи всичко "за унищожаването на ислямо-фашизма". Той заяви, че докато бил с белезници, нападателят казал "Аллах акбар".
Естрози спомена, че сред убитите е и клисарят на църквата. "След убийството в училище, сега ислямо-фашисткото варварство реши да удари църква, това е символ", заяви кметът на Ница.

Конференцията на френските епископи осъди нападението и изрази пожелание, че "християните няма да се превърнат в мишени за убиване". Атаката беше осъдена и от Френския съвет на мюсюлманското вероизповедание.

Полицаи с автоматични оръжия са отцепили района около църквата, на място са пристигнали линейки и пожарни коли.

По-рано този месец чеченец обезглави френския учител Самюел Пати в района на Париж. Нападателят, който беше застрелян от полицията, искал да накаже Пати, защото показал в час по общество и право карикатури на ислямския пророк Мохамед, което за мюсюлманите е богохулство. След убийството на Пати френски официални лица и множество граждани подкрепиха правото на публикуване на такива карикатури, които бяха носени на шествия в памет на убития учител, припомня Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини