11 °C

OSIRIS-REx е събрал изобилен материал от астероида Бену, потвърди НАСА

Сондата OSIRIS-REx на НАСА започва днес деликатна операция, чиято цел е пробите, събрани миналата седмица от астероида Бену, да бъдат складирани в херметична капсула. Процедурата е изтеглена по-рано, след като се установи изтичане на фрагменти в космоса заради неправилно затворен клапан, съобщават световните агенции.

Пробите от повърхността на астероида Бену, събрани от сондата, се намират в колектор в края на 3-метровата й роботизирана ръка, и бавно изтичат в пространството, тъй като някои по-едри фрагменти пречат на отделението да се затвори напълно.

Именно тази ръка беше в контакт за секунди с Бену миналия вторник - кулминацията на мисия, стартирала от Земята преди четири години. Първоначалната еуфория обаче отстъпи място на тревоги в края на седмицата, след като OSIRIS-REx изпрати изображения, показващи няколко грама частици, носещи се около роботизираната ръка, и потвърждаващи изтичането.

Целта на деликатната операция е колекторът да бъде поставен в капсула, която се намира в центъра на сондата.

OSIRIS-REx трябва да поеме обратно към Земята догодина и през 2023 г. да достави капсулата в най-мащабната по рода си акция за връщане на извънземен материал след мисиите "Аполо".

Процедурата по преместването на колектора трябваше да започне на 2 ноември, но заради изтичането беше изтеглена по-рано с цел бъдат минимизирани потенциалните загуби. От НАСА очакват операцията да продължи няколко дни.

"Изобилието от материал, събран от Бену, оправдава решението ни ускорим складирането на ценния товар", заяви ръководителят на мисията Данте Лорета от университета на Аризона.

Смята се, че сондата OSIRIS-REx е събрала около 400 грама образци - много повече от необходимия според НАСА минимум от 60 грама.

След всеки етап сондата ще изпраща информация и изображения на Земята, за да могат учените да проверят дали всичко върви по план.

С оглед на разстоянието, на което е OSIRIS-REx, предаването и получаването на информация към и от Земята отнема около 18,5 минути. Следователно най-краткият диалог продължава 37 минути. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
06 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
06 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
06 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
06 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
06 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
06 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
06 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
06 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
06 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
06 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
06 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
06 дек 2020
Последни новини