13 °C

Сондата OSIRIS-REx ще се спусне на повърхността на астероида Бену на 20 октомври

След двегодишно пътуване и двегодишни наблюдения, американската сонда OSIRIS-REx ще се спусне на повърхността на астероида Бену на 20 октомври, за да вземе проби от почвата му, предава Франс прес.
Агенцията цитира съобщение на НАСА, която се надява пробите да достигнат до Земята и да хвърлят нова светлина върху възникването на Слънчевата система.

Астероидът с диаметър 490 метра беше старателно избран за тази мисия, тъй като учените, благодарение на оптични наблюдения с телескопи считаха, че това небесно тяло е покрито с пясъци, досущ като плаж.

Специалистите мислеха, че подобна повърхност ще бъде много удобна за вземане на проби, без големи рискове за сондата. Но при доближаването на сондата до небесното тяло в края на 2018 година, получените изображения разкриха друга реалност. По думите на научния ръководител на проекта, Данте Лорета от университета в Аризона, OSIRIS-REx (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) ще трябва да се спусне върху една скалиста и силно пресечена повърхност.

През цялата 2019 година екипът старателно картографира Бену, за да бъде избрано най-доброто място за вземане на проби - кратерът Найтингейл.

На 20 октомври сондата плавно ще се приближи до Бену, ще разгъне своята механична ръка за вземане на проби и ще се прицели в зона с диаметър 8 метра. Тя е относително равна и е с площта на четири паркоместа.

Близо до повърхността OSIRIS-REx ще изпусне струя азот, която ще разпръсне пясъчните зрънца. Те на свой ред ще бъдат прибрани от механичната ръка на сондата. Набелязаната цел е да бъдат добити поне 60 грама от реголита.

Според специалистите от НАСА съществува 30% риск механичната ръка да не събере достатъчно материал. Това може да се случи, ако контактът с повърхността бъде осъществен върху голяма скала, вместо върху основа с фин пясък. При разстояние от 320 милиона километра, инженерите не могат да гарантират абсолютна точност. Един втори опит може да бъде осъществен през месец януари в друг кратер.

През март 2021 година OSIRIS-REx ще предприеме дългото пътешествие по завръщането си на Земята. Накрая сондата ще спусне контейнера с взетите проби, който ще се приземи с помощта на парашут в пустинята в щата Юта. Очаква се това да стане на 24 септември 2023 година. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
01 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
01 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
01 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
01 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
01 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
01 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
01 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
01 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
01 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
01 ное 2020
Последни новини