Астероид на 4,5 милиарда години може да разкрие произхода на живота на Земята

Материал от астероид на 4,5 млрд. години, които са изминали милиони километри, за да стигнат до Земята, могат да разкрият произхода на живота на планетата ни, предава Пи Ей мидиа/ДПА, цитирана от БТА.

Пробата с размер на чаена лъжичка, взета от астероида Бену, се изследва от учени от Лондонския природонаучен музей.

Иначе невзрачната черна прахообразна проба може да хвърли светлина върху някои от най-големите въпроси, свързани с формирането на Земята.

Според експертите тя може да съдържа важни сведения и за образуването на планетите и на нашата Слънчева система.

"Току-що получихме малка лъжичка черен прах, но той идва от космоса", каза проф. Сара Ръсел, старши ръководител на изследванията в музея. "Наистина сме развълнувани да имаме част от астероида Бену, защото вярваме, че датира от най-ранните времена на Слънчевата система, когато тя, Слънцето и планетите са се формирали преди четири и половина милиарда години", добави изследователката. "Формиран е от въртящ се диск от прах и газ и смятаме, че тук може да имаме компоненти от този период".

Проф. Сара Ръсел вече изследва материала, която се намира в контейнер с азот, което означава, че не се замърсява от излагане на въздух, за да се запази естественото й състояние.

"Смятаме, че пробата съдържа и минерали като глини, задържащи много вода. Може да съдържа доста вода и това да ни каже как Земята е станала обитаема планета", обяснява изследователката пред Пи Ей мидиа.

"Също така смятаме, че е възможно да съдържа няколко процента въглерод, който да е под формата на органичен въглерод, но трябва да проучим това допълнително".

Според нея "може да се окаже, че астероиди като Бену са осигурявали и хранителните вещества, необходими за процъфтяването на живота на Земята".

През септември апаратът "ОСИРИС-РЕКС" на НАСА стана първата американска мисия, която събра проба от астероид и я върна на Земята.

Учените от британския Природонаучен музей са сред международния екип, който е получил част от пробата за анализ.

Бену е богат на въглерод астероид, който е съдържа в около пет процента от масата му, част от която е органична.

Научният екип също така смята, че може да има извънземна вода, уловена в неговите минерали, и анализът им ще помогне  да се провери теорията, че астероидите са доставили вода на нашата планета преди 4,5 милиарда години.

"Когато Земята се е формирала, тя вероятно е била много, много гореща и неща като вода просто са изпарили и са избягали в космоса, тя е била много суха, когато се е формирала", обясни проф. Ръсел.  "Въпросът е как сме се озовали на тази красива синя планета, която е покрита с океани?".

"И вероятно отговорът е, че водата е била донесена на нея от ударите на астероиди и комети от външната част на Слънчевата система", допълни тя. 

"Искаме да разберем този процес по-добре. Ако го разберем, ще разберем по-добре колко вероятно е да открием обитаеми светове и около други звезди."

Тя добави: "Това със сигурност ще ни помогне да разберем произхода на живота".

Пробите от Бену, събрани в космоса, остават незамърсени, което ги прави девствени капсули на времето от най-ранната история на нашата Слънчева система.

Лондонския природонаучен музеят е един от четирите института във Великобритания, които проучват проби от НАСА, заедно с Оупън унивърсити, Оксфордския университет и Манчестърския университет, отбелязва ДПА.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини