2 °C

ФИ.КОМ 6

Видео: Забележителният момент, в който NASA каца на астероида Бену

Имате ли нужда да си припомните колко невероятни са хората? Вчера, от близо 320 млн. км разстояние, учените от NASA успяха да приземят космически апарат върху въртящ се астероид.

В 01:08 часа на 21 октомври (българско време) сигналът от космическия апарат OSIRIS-RЕx достигна до нашата планета, за да ни увери, че приземяването върху Бену (на по-малко от метър от целта му) е било успешно. 6 секунди по-късно OSIRIS-RЕx отлита успешно. Ако всичко е протекло по план, в рамките на това време неговият механизъм, наречен TAGSAM (Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism), е успял да вземе проба, която впоследствие ще бъде анализирана на Земята.

Вчера видяхме компютърна анимация на приземяването. За щастие обаче, OSIRIS-REx е фотографирал цялото събитие и днес можем да му се насладим в един впечатляващ таймлапс.

Камерата SamCam е правела снимки през 1.25 секунди. Това ще позволи на учените да анализират производителността на космическия апарат.

Видеото по-долу е съставено от 82 снимки, покриващи 5-минутен период от височина около 25 метра до самото кацане. Впоследствие двигателите на OSIRIS-REx изтласкват апарата на 13 метра над Бену.

„При първоначалния контакт изглежда TAGSAM смачква някои от порестите скали под него – казва астрономът Британи Енос от Аризонския университет. – Секунда по-късно космическият апарат изстрелва азотна газова бутилка, която мобилизира значително количество от материала на мястото. Предварителните данни показват, че апаратът е прекарал приблизително 5-6 секунди на повърхността, събирайки материал, и по-голямата част от него е натрупана в рамките на първите 3 секунди.“

Как TAGSAM събира материал? Като го разбутва, а след това – улавя. Екипът се надява, че се е сдобил с най-малко 60 грама астероиден реголит, но ще знаем със сигурност едва след няколко дни.

Пробата е наистина безценна. Учените се надяват да използват нейния химически състав, за да изготвят усъвършенствани стратегии при потенциален сблъсък на астероиди със земята, както и да проучат какви са възможностите за минни дейности на подобни космически обекти.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мисли, свързани с отминали събития отново ще излязат на преден план. От тях няма да се почувствате по-добре, за това си наложете да ги забравите. Насочете енергията си за по-хубавите неща в живота ви. Дарете си малко почивка и нещо специално за себе си, заслужавате го не по-малко от всеки друг.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съчетавайки полезното с приятното, ще изживеете деня си приятно. Без да изтъквате заслугите си пред някого, ще успеете да го насочите в желаната от вас посока на мислене и заедно ще вземете решения за бъдещата си работа, цел или живот. Осигурете си време и за себе си, имате нужда от разтоварване.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Професионални срещи и обсъждане на интересуващи ви теми са част от ангажиментите, стоящи пред вас. Ще се включите в текущ проект и ще провокирате събитията в своя полза, без разбира се да предизвиквате недоволството на колегите си. Спазвайте добрия тон в общуването и законността.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С лекота ще разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате необходимост от промяна и същевременно се чудите от къде да започнете. Може би от себе си, може и от дома си. Във всички случаи се нуждаете от повече движение, спортувайте и се забавлявайте. Работата ви изтощава, не се давайте.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
С набелязаните мерки за подобряване организацията на работното място ще имате своите резултати. Всички те ще се окажат важни за професионалното ви развитие и най-вече финанси. Нововъведенията ви ще срещнат разбиране и ще получите подкрепа. Сигурно е, че сте сред най-добрите и с нищо не ви превъзхождат.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоящите промени създават у вас напрежение, но и не ви липсват добри очаквания. За някои те са свързани с нова работа, смяна на местоживеене или друго интересуващо ги обстоятелство. Правейки оценка на развитията в живота си, ще бъдете по-обективни, ако изключите нещата от емоционален характер.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Настроението ви е добро, независимо от поведението на околните. В случая това е чудесно, защото вие наистина сте прави. Упоритостта в работата ви ще донесе резултат. Ще се радвате на заслужено признание, а и наградата ще бъде добра. Проявете толерантност към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще сложите добро начало на нещо ново в живота си днес. Положителните промени ще ви заставят да станете по-търпеливи към себе си и околните. То няма да ви коства големи усилия, защото сърцето ви е широко и в него има място за много обич и човешка топлина. Щастливите мигове ще последват и трайно ще се настанят в живота ви.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят не е подходящ за започването на нещо ново. Задоволете се с изпълнението на обикновените си задължения, дори да ви се струват досадни. Не давайте обещания, за които знаете, че са трудноизпълними. Вечерта прекарайте в шумна компания.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Сега вие сте творци на своето щастие. Най-вече от вас зависи да направите денят си успешен. Очакват ви изненади от всякакво естество и се налага да бъдете много внимателни в действията си. Погрешна стъпка може да ви донесе доста неприятности. Намерете време за любимия човек, защото нещата там не вървят гладко. Или може би е време за нова връзка?
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешния ден предлага сериозно предизвикателство за вас. Мотивацията ви за работа е толкова висока, че нищо не може да ви откаже от онова, което сте си наумили. Можете да разчитате на ваш приятел в момент, когато се нуждаете от съвет. Бъдете концентрирани и резултатите ще са налице.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще придвижвате напред делата си, но наред с работата си е добре да се погрижите интересите ви да бъдат защитени. Използвайте контактите си и създайте условия за развитие на идеите си. Има потенциал в тях, стига да ги популяризирате и направите достъпни за повече хора. В желанието си да зарадвате близки хора ще влезнете в разходи.
27 ное 2020
Последни новини