Изненадата за учените на астероида Бену (видео)

Изображение 1 от 2

    В края на 2018 г., когато космическият апарат на НАСА OSIRIS-REx приближи целта си - астероида Бену, информацията за него се разрастна от няколко малки пиксела до невероятно детайлно изображение с висока резолюция. OSIRIS-REx потвърди основната форма на астероида, първоначално наблюдавана през 1999 г. чрез наземната радарна обсерватория Аресибо. 

    Това, което учените не очакваха е неравната и камениста повърхност на астероида. Във видеото НАСА показва мащаба на скалите, които очакват космическия пътешественик при доближаването му до Бену, сравнявайки ги с познати обекти. Това, което може да изглежда като камъче, е с размер на кон, друга стърчаща скала е колкото футболен стадион.

    Друго предизвикателство за мисията е малкият размер на астероида и слабата гравитация. Това означава, че OSIRIS-REx трябва да лети дръзко близо до повърхността, за да влезе в орбита. По време на своята орбитална фаза А, OSIRIS-REx успешно влезе в най-близката досега орбита на космически кораб, поставяйки рекорд.

    След това, 6 месеца по-късно, апаратът на НАСА би собствения си рекорд по време на орбиталната фаза В и се приближи до няколкостотин метра от скалнистата повърхност. Тъй като OSIRIS-REx прелетя толкова близо повърхността, екипът успя да картографира топографията и формата на Бену по-добре, отколкото имаме на нашата собствена Луна. 

    В допълнение към картографирането на Бену, OSIRIS-REx планира да вземе и да върне проба от астероида обратно на Земята. Бену се оказа по-скалист от очакваното, но екипът на OSIRIS-REx все пак избра четири възможни места за мисията: Osprey, Kingfisher, Nightingale и Sandpiper. Космическият апарат внимателно ги заснема от различни ъгли, за да избере най-доброто място за OSIRIS-REx. 

    Това, което първоначално беше замислено като гладко и лесно кацане на повърхността на Бену се превърна в сложно начинание да се набележи малко пространство на астероида - зона не по-голяма от няколко места за паркиране, откъдето да бъде взета пробата до средата на 2020 г. Бену е в диаметър по оста на въртене около 510 м, а набелязаните места - с диаметър 10 метра. Предстои екипът на OSIRIS-REx да опита да вземе проби само след месеци.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини