Жените социалистки отбелязаха Международния ден на възрастните хора

       В  Международния ден на възрастните хора , по покана на жените социалистки в клуба на БСП се проведе среща с ръководствата на пенсионерски клуб„Млади сърца” и спортно-интелектуален клуб „ Ахридос” , при строго спазване на всички епидемиологични мерки. Инициативата се проведе на чаша кафе ,  в един свободен разговор,  за да  се чуят мненията и тревогите на хората от третата възраст.    

„ За нас Вие  сте изключително важни! Винаги може да разчитате на нашата подкрепа ! Знаем  пред колко трудности сте изправени днес. Политиката на БСП винаги е била насочена към повишаване на вашите доходи ,чрез  актуализация на пенсиите, гарантиране на вашите социални права чрез приемане на  закона за възрастните хора, който и до този момент е отхвърлян от управляващите. Обезпокоени сме ,че Кърджали е един от регионите с най-ниски пенсии в България. По данни на НОИ пенсионерите  в областта са над 57 000.”  сподели с тях председателката  на жените социалистки. В разговора взе отношение Данка Маринова, председател на пенсионерския.клуб „ Млади сърца”: „Един от нашите най-големи проблеми е самотата. А един от начините да бъде решен този проблем са клубовете, където възрастните хора  се социализират .Днес, заради пандемията те са затворени. Липсваме си . А и в клуба нямама вода, базата е остаряла, амортизирана.Притеснени сме, че след като отмине всичко, няма къде да се събираме. Единственото ,което искаме е  да се направи съответния ремонт.Благодарим на фирмите и общината ,които в годините финансово са ни помагали.”

Елена Топалова, председател на клуб „ Ахридос”допълни :” Боли ни за визията на Кърджали .От най-красивия и чист град в  годините назад , днес можем да кажем, че е най-мръсния. Всичко е занемарено, паркове, затревени алеи, тротоари,  лилиите  в парк” Горубсо” вече ги няма , счупени беседки ,фитнесуредите в централния парк повредени. Явно освен общината сме виновни и ние гражданите! Липсва културата и възпитанието на гражданите. Време е сериозно да се помисли върху екологичното възпитание на младите хора.”

Индексация на пенсиите и подобряване качеството на здравните услуги. За това най-вече настояват хората от третата възраст  и в подкрепа дават пример : „Как може  болна възрастна жена с 216 лв.пенсия да се издържа ,като само памперсите и лекарствата струват над 180 лв. Даже и 50-те лв. допълнителни са  крайно недостатъчни”.

В края на срещата се очертаха и  предложения  към местната власт, като:

Общината да помисли за охрана по парковете или видеонаблюдение , а нарушителите да  бъдат най- строго наказвани;

Да се помисли за една стройна система за подпомагане на самотните хора, да им се направи картотека ,особено на тези които нямат привилегии да бъдат подпомагани по програми;

За Деня на Кърджали да се организира един трудов ден за целия град.Училищата да се ангажират по квартали.

Срещата приключи с  пожелания за здраве и живот, както на пенсионерите в другите европейски страни.

Теодора Каракостова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини