17 °C

Жените социалистки отбелязаха Международния ден на възрастните хора

       В  Международния ден на възрастните хора , по покана на жените социалистки в клуба на БСП се проведе среща с ръководствата на пенсионерски клуб„Млади сърца” и спортно-интелектуален клуб „ Ахридос” , при строго спазване на всички епидемиологични мерки. Инициативата се проведе на чаша кафе ,  в един свободен разговор,  за да  се чуят мненията и тревогите на хората от третата възраст.    

„ За нас Вие  сте изключително важни! Винаги може да разчитате на нашата подкрепа ! Знаем  пред колко трудности сте изправени днес. Политиката на БСП винаги е била насочена към повишаване на вашите доходи ,чрез  актуализация на пенсиите, гарантиране на вашите социални права чрез приемане на  закона за възрастните хора, който и до този момент е отхвърлян от управляващите. Обезпокоени сме ,че Кърджали е един от регионите с най-ниски пенсии в България. По данни на НОИ пенсионерите  в областта са над 57 000.”  сподели с тях председателката  на жените социалистки. В разговора взе отношение Данка Маринова, председател на пенсионерския.клуб „ Млади сърца”: „Един от нашите най-големи проблеми е самотата. А един от начините да бъде решен този проблем са клубовете, където възрастните хора  се социализират .Днес, заради пандемията те са затворени. Липсваме си . А и в клуба нямама вода, базата е остаряла, амортизирана.Притеснени сме, че след като отмине всичко, няма къде да се събираме. Единственото ,което искаме е  да се направи съответния ремонт.Благодарим на фирмите и общината ,които в годините финансово са ни помагали.”

Елена Топалова, председател на клуб „ Ахридос”допълни :” Боли ни за визията на Кърджали .От най-красивия и чист град в  годините назад , днес можем да кажем, че е най-мръсния. Всичко е занемарено, паркове, затревени алеи, тротоари,  лилиите  в парк” Горубсо” вече ги няма , счупени беседки ,фитнесуредите в централния парк повредени. Явно освен общината сме виновни и ние гражданите! Липсва културата и възпитанието на гражданите. Време е сериозно да се помисли върху екологичното възпитание на младите хора.”

Индексация на пенсиите и подобряване качеството на здравните услуги. За това най-вече настояват хората от третата възраст  и в подкрепа дават пример : „Как може  болна възрастна жена с 216 лв.пенсия да се издържа ,като само памперсите и лекарствата струват над 180 лв. Даже и 50-те лв. допълнителни са  крайно недостатъчни”.

В края на срещата се очертаха и  предложения  към местната власт, като:

Общината да помисли за охрана по парковете или видеонаблюдение , а нарушителите да  бъдат най- строго наказвани;

Да се помисли за една стройна система за подпомагане на самотните хора, да им се направи картотека ,особено на тези които нямат привилегии да бъдат подпомагани по програми;

За Деня на Кърджали да се организира един трудов ден за целия град.Училищата да се ангажират по квартали.

Срещата приключи с  пожелания за здраве и живот, както на пенсионерите в другите европейски страни.

Теодора Каракостова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини