КТПП:Работодателите могат да кандидатстват за детски кътове във фирми

От 01.10.2020 г. работодатели и институции от централната и местната власт могат да кандидатстват с проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за създаване на детски кътове на работното място. Основната цел на процедурата „Детски кътове“ е да бъдат създадени възможности за получаване на услуги за децата на служителите. До петима работодатели могат да кандидатстват в партньорство за създаването на общ детски кът. Всеки новосъздаден детски кът трябва да осигурява необходимата среда за полагане на грижи за поне 15 деца. Детегледачите ще бъдат наемани чрез Бюрата по труда, като при необходимост, ще преминават обучение. Възнаграждението им ще зависи от това дали услугите са почасови или целодневни, като по проектите ще се поема възнаграждението им за период до 12 месеца.Това съобщиха за Кърджали бг вести от Кърджалийската търговско -промишлена палата. 

От палатата посочиха още,че минималният размер на финансовата подкрепа от ОПРЧР за създаване на детски кът на работното място е 50 000 лв., а максималният – 150 000 лв. Кандидатите трябва да предвидят съфинансиране при изпълнението на проектите си, което зависи от големината на фирмите. Големите предприятия могат да получат финансова подкрепа до 70% от разходите по проекта, средните предприятия – до 80% от разходите, а микро- и малките предприятия - до 90% от разходите за реализиране на проекта. Бюджетът на операция „Детски кътове“ е 15 млн. лв.

Процедурата цели предоставяне на възможности за по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот на работниците и служителите, осигурявайки кътове за деца на работното място. Това от своя страна ще спомогне за превенция на отсъствието от работа, допринасяйки за улесняване достъпа до заетост за работещите родители. Чрез създаването на предпоставки за съчетаване на семейния с професионалния живот, от една страна се цели запазване равнището на трудовата и икономическа активност на родителите, а от друга се запазване качеството на работната сила и производителността на труда, използвайки пълния потенциал на развиващия се трудов пазар,допълниха още от КТПП.

Краен срок за представяне на предложенията: 15.12.2020 г., 17.30 ч.

Проектните предложения по настоящата процедура за подбор на проекти, следва да бъдат подадени само по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП) като се използва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) – https://eumis2020.government.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Пе
    Петя
    1 0
    19:04, 2 окт 2020
    Искам да предупредя хората и фирмите, който искат да работят на път III Кърджали - Мост - Манастир - ПС Инженеринг София вече са сменени с Ви Дей. Внимавайте да не изгорите. Отговорник за това е Мирослав Мазнев
    • Мю
      Мюмюн Азис
      1 0
      19:52, 2 окт 2020
      Вече има изгорели от тях......

Още новини

Последни новини