Соната за две пиана от Моцарт намалява честотата на епилептичните припадъци

Слушането на Соната за две пиана на Моцарт веднъж дневно, може да помогне за намаляване броя на припадъците при пациенти с епилепсия, сочи изследване.

Един от най-известните композитори в историята Волфганг Амадеус Моцарт е написал над 600 музикални произведения в кариерата си, между 1764 и 1788.

Епилепсията е най-широкоразпространеното сериозно неврологично заболяване, което предизвиква редовни припадъци.

Съществуват 40 различни вида припадъци – като някои пациенти получават конвулсии и загуба на памет, докато други само объркване.

Макар да съществуват редица лекарства за лечение на епилептични припадъци, те не са напълно ефективни в 30% от случаите.

През последните 15-20 години, учените осъзнали, че слушането на едно конкретно произведение на Моцарт демонстрира намаляване честотата на припадъците при хора с епилепсия.

Въпросът бил дали подобна реакция би се наблюдавала при пациентите, в случай на други слухови стимули.

В рамките на изследването, учените помолили 13 пациенти с епилепсия да прекарат 3 месеца, слушайки Соната за две пиана на Моцарт ежедневно.

Написана през 1781 – когато композиторът бил едва на 25 – за участие с пианиста Йозефа Аернхамер, сонатата е едно от малкото произведения на Моцарт за две пиана.

Във втората част на изследването, участниците били помолени да изслушат изопачена версия на същата соната, със сходни характеристики, но разбъркана и без ритъм.

Участниците продължавали да вземат лекарствата си по време на изследването, но си водели дневник за честотата и силата на припадъците.

Разултатите сочат, че ежедневното слушане на сонатата е свързано с намаляване честота на припадъците при възрастни с епилепсия.

Сонатата за две пиана може да се използва като допълнителна терапия за намаляване честота на епилептичните припадъци.

Терапията би била полезна за хора, при които операция не е препоръчителна, или при които не е довела до желания резултат.

Източник: dailymail.co.uk

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини