TikTok предупреждава за видео, което отключва епилепсия

Популярната услуга за кратки видеа TikTok ще започне да предупреждава потребителите за клипове, които могат да предизвикат епилептични припадъци. Това са видеата с мигаща светлина.

Новата опция в TikTok ще помогне на хора, страдащи от епилепсия, да избегнат гледането на потенциално опасни видеоклипове, съобщи The Verge. Според Американската фондация за борба с епилепсията, един от 26 души в САЩ в даден момент развива епилепсия, а всеки десети е засегнат от припадъци.

TikTok, която бе замесена в търговската война между САЩ и Китай, отдавна показва предупреждения към създателите на видеоклипове, ако се опитат да качат съдържание, което може да предизвика епилептичен припадък. Сега обаче предупрежденията ще бъдат видими за всички потребители, които превъртат емисията с видеа. Опцията ще се включва и изключва в настройките на приложението.

Известно е, че мигащите светлини и цветове могат да причинят епилептичен припадък. Ето защо е критично важно масови платформи като TikTok, където съдържанието се насочва активно към потребителя от алгоритми, да предупреждават за подобно видеосъдържание.

Въпреки че общността на хората с фоточувствителна епилепсия е малка, въздействието [от подобни видеа] може да бъде доста сериозно, казва Лора Трал, президент и главен изпълнителен директор на фондацията за епилепсия. „Чудесно е да видим, че TikTok се занимава с този проблем, като прави промени в своята платформа, така че хората в нашата общност от епилептици да се чувстват защитени, когато гледат TikTok съдържание”.

TikTok работи със съответните организации в Европа, Япония и Южна Корея, за да разбере как да направи видео приложението по-безопасно. Новата функция ще се появи в услугата през следващите седмици.

Източник: technews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини