4 °C

Бум на пазара за… рингово осветление

В средата на 2000-те водещите на новини се сблъскаха с проблем: вече не изглеждаха добре на екрана. Лицата им в реалния живот не бяха променени, но технологията, която ги показваше пред милионите домакинства, надмина собствените си граници. Камерите с висока разделителна способност станаха класика в ТВ студиата, както и големите HDTV телевизори, които показват всеки детайл. Малките дефекти, дебелият пласт грим и всички малки несъвършенства се виждаха като под лупа. Това даде тласък както на пластичната хирургия, така и на бизнесите с грим и студийно осветление.

Когато пандемията се развилня, същото се случи отново. Това едва ли беше най-драматичният ни проблем точно през март, но въпреки това се очерта като проблем. Работата от дома стана нещо масово. Но на екраните повечето хора изглеждат ужасно. Едно е да се видиш блеснал на „мазно” селфи, друго е да се блещиш в камерата по време на продължителен разговор с висококачествено видео на живо пред колегите. Мнозина се дразнят и досега от изгледа на собственото си лице – странни сенки, неудобни фонове, двойна брадичка, зеленикава кожа…

Важно е да изглеждаш добре

Внезапното заглеждане на работещите в домовете им накара много хора да разберат това, което „ютюбъри” и „тиктокери” знаят от години: никой не иска да изглежда зле онлайн. Това е нещо, което влияе несъзнателно. Ако си лекар и провеждаш видеоконферентен разговор с пациент, ако той не вижда добре лицето ти, остава с чувство на недоверие в това, което говориш. Ако си учител, но децата не те виждат добре, лесно се разсейват, не долавят погледа, не забелязват малките и важни мимики на лицето.

Особено зле бива възприеман човек, ако камерата му е лоша или околното осветление е недостатъчно и образът на екрана придобие „призрачни” оттенъци. Така например, един преподавател в САЩ по време на пролетната карантина установил, че заради недоброто осветление в стаята си кожата му на екрана изглежда… зеленикава. Не бихте ли се чувствали странно, ако колега, с когото разговаряте през Zoom, ви изглежда зелен? Най-малкото мнозина биха си помислили, че този човек се чувства зле – болен е или му е много лошо.

В търсене на спасение: рингово осветление

След като стана ясно, че работата от къщи ще остане част от работния микс на съвременния бизнес, много от онези, които се опитват да изглеждат професионално, докато работят от вкъщи, потърсиха решение. И го намериха – в инструментите и тактиките на влиятелните хора в интернет.

Години наред ютубъри, подкастери, тиктокери, стриймъри и инстраграмъри използват най-добрите достъпни, лесни за употреба инструменти, за да изглеждат и да звучат по-добре – стативи за смартфони, стойки за лаптопи, външни уеб камери, микрофони и други подобни. През първите няколко месеца от пандемията някои от тези устройства станаха толкова трудни за намиране, колкото тоалетната хартия.

Най-ценно от всичко обаче се оказва ринговото осветление. Този род осветителни тела се поставят на триножник или се закрепват върху смартфона/лаптопа/телефона. Пръстеновидните лампи са бързо и лесно решение за професионално изглеждащо осветление. Когато се позиционират внимателно, те правят кожата да изглежда гладка, очите – бистри и ярки. Но най-важното е, че правят човека да изглежда добре. А това е може би най-важното за създаването на аура на компетентност и продуктивност пред камерата.

Бум, който търговците не очакваха

Днес ринговото осветление е сред най-купуваните стоки в магазините за електроника. Продават ги и големи, и малки електронни магазини, и магазините за стоки за бита и за дома.

Собствениците на фирми-производители на рингово осветление казват, че това, което им се е случило тази година, е нещо, което не само никога не са очаквали, но и не са си представяли, че е възможно. След бума на пандемията всички складови наличности „се изпариха” до края на април.

Тъй като работата от вкъщи няма да изчезне, някои компании дори осигуряват финансиране на служителите си с цел закупуване на рингово осветление – така, както спонсорират закупуването на комфортен работен стол и външен монитор. Такъв е случаят с Асанте Хачър, който работи в областта на здравеопазването и казва, че доста дълго е търсил как да подобри начина, по който софтуерът за видеоконференции улавя тъмния тон на кожата му.

„Когато нямате физически срещи, визуалното ви представяне, увереността пред камерата и това хората да ви виждат правилно може да бъде важно за създаването на връзка”, казва Хетчър, цитиран от TheAtlantic. "Не всеки има оптимално осветление там, където работи". А и не всякога човек може да разчита на добрата дневна светлина.

Особено ценно е ринговото осветление за тези, които се подготвят да се явят на онлайн интервю за работа. За тях да изглеждат добре е особено важно – създават добро впечатление, изглеждат по-надеждни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини