НЗОК призна - липсват лекарства за диабет и епилепсия

Наистина има липса на лекарства за диабет и епилепсия, призна подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева пред БНТ. Отправени са допитванията до фирмата вносител. Парадоксалното е, че са внесени повече опаковки, което навежда на мисълта, че има паралелен износ, смята Кръстева.

Държавата може да участва в регулация на паралелния износ. Без тези регулации, не можем да го спрем.

Нашата намеса е единствено в това интензивно да комуникираме с фирмата, с която имаме договор, а тя е гарантирала, че ще има медикаменти на пазара, добави Кръстева.

Тя обясни, че конкуренция има и че има няколко фирми за лекарства. "Според здравословното състояние се ползват определени продукти и в случая са се свързали с нас именно имащите нужда от лекарства от една фирма", обясни Кръстева. Тя каза, че обикновено се издава рецепта няколко дни преди да е свършило старото лекарство.

"Не мисля, че се случва някой да остане 3 дни без медикаменти. Има и моменти, в които няма как съвсем по-рано да се вземе рецепта, но има раздвижване и в тази посока. Протоколите за шест месеца са за скъпоструващите лечения и няма как да е по-леко. Максималният срок е половин година, все пак се сменят договори и трябва да има и регулация", каза подуправителят на НЗОК.

Касата един път утвърждава протокола и после чак след 6 месеца се иска презаверка. Все пак и здравословното състояние се изменя от терапията.

Относно направленията, подуправителят на НЗОК отбеляза, че в местата, където са липсвали, там са актуализирани.

"От половин година не би трябвало да има пациент, който не е получил направление. Лекарят може да надхвърля с 10 % направленията, например в рамките на 3 месеца и после ги компенсира", съветва зам.-шефката на Здравната каса.

Според нея касата реимбурсира много голямо количество медицински изделия. Експерти и лекари коментират, че не се реимбурсират и медицинските изделия са много скъпи и понякога се налага за сметка на болницата да се поемат иначе се застрашава човешкият живот.

"Няма как да реимбурсираме всичко, понеже имаме ограничен бюджет", заяви подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини