10 растения (билки, плодове, зеленчуци), които да засадим на терасата си

С настъпване на топлото време, все повече хора искат да превърнат терасите си в райско кътче, засаждайки различни растения. Без значение дали имате малка или голяма тераса, дори и една саксия, изпълнена със зеленина, ще промени визията и ще ви доставя удоволствие всеки път, когато излизате навън.

Можете да създадете малко кътче, в което освен цветя, да засадите подправки, билки и зеленчуци. Трябва да бъдете много търпеливи и да не се отчайвате, защото отнема време, докато покълнат. При някои семена може да се наложи да чакате до 60 дни. Но чакането си заслужава.

Представете си усещането да излезете на малка градска тераска и да откъснете необходимите съставки за лятната си вечеря. А сега да се захващаме със засаждането. Вижте нашите 10 предложения.

1. Чери домати

Доматите обичат светлина, затова е хубаво да им осигурите южна тераса и няколко часа на ден слънчеви лъчи, 6-8 часа. Обичат вода и тор. С водата не трябва да се прекалява. Добре е да се поливат през ден. Препоръчително е периодично да се торят с органични торове.

2. Мента

Обича слънце и се нуждае от редовно поливане. Има различни сортове мента – с аромат на ягода, банан, портокал. През лятото може да се разхладите с домашна лимонада или мохито, а през зимата да се стоплите с гореща чаша чай.

3. Мащерка

Многогодишно растение. Обича светлина и топлина. Счита се за едно от най-непретенциозните растения, защото може да издържи дълго без вода. Освен като подправка, мащерката се използва и като билка, със силно изразено противовъзпалително действие.

4. Босилек

Едногодишно тревисто растение. Обича слънце и се нуждае от редовно поливане. Босилекът отблъсква комарите. Има различни видове – лимонов, канелен, лаймов, анасонов и т.н. Съществуват и много легенди за босилека. По време на Римската империя, поднесен стрък босилек бил знак за изразяване на любов.

5. Ягоди

Саксийната ягода обича слънце. Препоръчва се да се полива два до три пъти седмично. Семената могат да се засяват целогодишно.

6. Люти чушки

Лютата чушка не обича студа. Съдържа веществото капсацин, което участва във формулите на хапчета за отслабване. Така че желаещите да топят килограми трябва да имат люти чушки в домашната си градина. Има и чушки, които в зряло състояние имат тъмно лилав цвят, други пък с атрактивна форма – дребни червени камбанки.

7. Чесън

Чесънът обича светлина и е лесен за отглеждане. Богат е на калий, селен, Витамин C, D, B и има много ползи от него – бори се с бактериите, предпазва от високо кръвно и т.н.

8. Копър

Богат е на калций и минерали. Обича слънчеви места и вода.

9. Тиквички

Тиквичките за саксии са със среден размер. Подходящи са за прясна консумация и декорация. Обичат топлина и слънчева светлина. Богати са на витамини и са нискокалорични.

10. Риган

Обича светлина, издържа на горещ и сух климат. Страхотна добавка към средиземноморската кухня. Богат е на витамин С и е много добър антиоксидант.

Източник: www.10te.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини