Хиляди бебета родени с малформации във Франция заради лекарство срещу епилепсия

Между 2150 и 4100 бебета във Франция са родени с малформации през последните 50 години, след като майките им са приемали популярно лекарство срещу епилепсия и биполярно разстройство, обяви френският регулатор за лекарствата, цитиран от Reuters. 

Лекарството е с активно вещество натриев валпроат. То се произвежда във Франция от "Санофи" и се разпространява под марката "Depakine". Медикаментът е достъпен и в България като "Депакин хроно". 

Активното вещество, за което е установено, че е вредно за плода, се съдържа и в продуктите за манийни разстройства "Depakote" и "Depamide", уточни регулаторът. 

"Depakine" е пуснат за употреба през 1967 година. Това е един от най-разпространените лекарства против епилипсия в световен мащаб. Рискът за развитието на плода е установен още в началото на 80-те години, но се предписва на бременни до днес. 

Анализ на френската лекарствена служба, който ще бъде публикуван в следващите месеци, показва връзка на използването на медикамента със забавяне на развитието на нервната система при бебетата. 

За момента производителят на лекарството отказва коментар по въпроса. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини