1 °C

Идва ли Черната смърт на 21 век?

Идва ли Черната смърт на 21?Мнозина си задават днес този въпрос.Под названието Черната смърт е известна най-голямата чумна епидемия в света отнела в периода 1345-1351 г.живота на 23 840 000 християни в Европа.

В миналото болестта чума е водела до голяма смъртност сред населението. Винаги се смятала за истинско природно бедствие. Наричали я „черната смърт”. В народния говор в златоградско се среща и с името „каран - карана”умалително се среща като ,,каранчек“. Може би идва от турската дума „кара” (черен), но може да има и по-стари корени – най-вероятно идва от латинското „каранд”, което означава 40 (четиридесет). Златоградчани са имали тесни връзки с Беломорските пристанища, а там именно поставяли идващите кораби в морето под четиридесет дневна изолация, наречена по-късно карантина. Ако за този период от време не избухнела болестта, корабът се допускал до пристанището и стоките му се разтоварвали. Масовата смърт сред хората по време на чума е карала населението да бяга по труднодостъпни местности и по горите, докато отмине бедствието. Това си е било един вид изолация, предвестник на съвременната карантина. Навярно като отзвук от чумавите времена са множеството колибарски поселища и селища по Родопите. От такъв произход е и махала Карана, Кирковска община. Аналогични са в централна България Карандила, Караново и др.Като отзвук от чумавите години е останало името на местността ,,Чуменика“ край село Ерма река

 Старите златоградчани разказват предания как от цяла „агупска” махаличка в местността „Сина падина”,наричана още ,,Решетарското“- никой не останал жив. Всички били покосени от чумата. И днес край кв. Бърце в Златоград има едно дере, което носи името „Агупска падина”. В борбата с чумата /карана/, местното население прилагало стари обичаи и вярвания. Много златоградчани още помнят за „чумените орехи” накрай града в кв. Голяма река. Преданията разказват, че когато се чуело как чумата върлува в околността, се изтъкавала „чумина риза” - плашило. Закачвала се в началото на града, откъдето се очаквало да дойде чумата по вековните орехи, които растели тук. Вярвало се, че чумината риза ще изплаши чумата и тя ще се спре и няма да влезе в града. Самият момент на изтъкаването на чумината риза е много интересен - на мръкване двама мъже, обикновено с еднакви имена /или близнаци, или първи братовчеди/, обикаляли квартала по къщите, така че да ги обиколят всички, без да има пресичане на пътища и събирали вълна, памук, дреп (стари парцали, минали през дарак), и т. н. Занасяли събраното на две жени с еднакви имена - или сестри близначки, или братовчедки, които до зазоряване изтъкавали и ушивали „чумината риза”. Така приготвена тя се окачвала на чуминия орех, за да изплаши, спре и прогони чумата. За да се прогони тя и изобщо лошотията и злото, се провеждали ежегодно и ритуални кукерски игри. Това ставало обикновено в края на старата година. Интересна особеност в нашата община е било наличието на два типа кукери: „бежбеши” в с. Долен и „бешкари” в с. Аламовци, Козарска река, Кобилин дол, Сареле и Луджата. Тези игри започвали на смрачаване и продължавали до зазоряване. Вярвало се, че именно тогава, в потайна доба, силата на кукерите е най-голяма, за да успеят да прогонят разните зли сили - вили, самовили, караконджоли, дракуси и т. н. В кв. Малка река на Златоград и до днес е известно широкото мегданче, което се нарича „Играта”. Когато вече върлували болести с голяма смъртност, хората прибягвали и до хващането на жив огън. Вярвало се, че точно „живият огън” ще предпази здравите и ще излекува болните. Златоградчани и днес използват за означаване на възпалението на очите /ечемик/ с думата „чуменик” - това е едно твърде болезнено гнойно некротично възпаление на клепачите на очите. Изобщо народният гений интуитивно е откривал и достигал до използващи се и днес мерки, като изолация (карантина) за предпазване от върлуващите човека опасни заразни болести.

 Розалин Хаджиев

Председател на Тракийско дружество „Дельо войвода”

Гр.Златоград

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини