15 °C

Идва ли Черната смърт на 21 век?

Идва ли Черната смърт на 21?Мнозина си задават днес този въпрос.Под названието Черната смърт е известна най-голямата чумна епидемия в света отнела в периода 1345-1351 г.живота на 23 840 000 християни в Европа.

В миналото болестта чума е водела до голяма смъртност сред населението. Винаги се смятала за истинско природно бедствие. Наричали я „черната смърт”. В народния говор в златоградско се среща и с името „каран - карана”умалително се среща като ,,каранчек“. Може би идва от турската дума „кара” (черен), но може да има и по-стари корени – най-вероятно идва от латинското „каранд”, което означава 40 (четиридесет). Златоградчани са имали тесни връзки с Беломорските пристанища, а там именно поставяли идващите кораби в морето под четиридесет дневна изолация, наречена по-късно карантина. Ако за този период от време не избухнела болестта, корабът се допускал до пристанището и стоките му се разтоварвали. Масовата смърт сред хората по време на чума е карала населението да бяга по труднодостъпни местности и по горите, докато отмине бедствието. Това си е било един вид изолация, предвестник на съвременната карантина. Навярно като отзвук от чумавите времена са множеството колибарски поселища и селища по Родопите. От такъв произход е и махала Карана, Кирковска община. Аналогични са в централна България Карандила, Караново и др.Като отзвук от чумавите години е останало името на местността ,,Чуменика“ край село Ерма река

 Старите златоградчани разказват предания как от цяла „агупска” махаличка в местността „Сина падина”,наричана още ,,Решетарското“- никой не останал жив. Всички били покосени от чумата. И днес край кв. Бърце в Златоград има едно дере, което носи името „Агупска падина”. В борбата с чумата /карана/, местното население прилагало стари обичаи и вярвания. Много златоградчани още помнят за „чумените орехи” накрай града в кв. Голяма река. Преданията разказват, че когато се чуело как чумата върлува в околността, се изтъкавала „чумина риза” - плашило. Закачвала се в началото на града, откъдето се очаквало да дойде чумата по вековните орехи, които растели тук. Вярвало се, че чумината риза ще изплаши чумата и тя ще се спре и няма да влезе в града. Самият момент на изтъкаването на чумината риза е много интересен - на мръкване двама мъже, обикновено с еднакви имена /или близнаци, или първи братовчеди/, обикаляли квартала по къщите, така че да ги обиколят всички, без да има пресичане на пътища и събирали вълна, памук, дреп (стари парцали, минали през дарак), и т. н. Занасяли събраното на две жени с еднакви имена - или сестри близначки, или братовчедки, които до зазоряване изтъкавали и ушивали „чумината риза”. Така приготвена тя се окачвала на чуминия орех, за да изплаши, спре и прогони чумата. За да се прогони тя и изобщо лошотията и злото, се провеждали ежегодно и ритуални кукерски игри. Това ставало обикновено в края на старата година. Интересна особеност в нашата община е било наличието на два типа кукери: „бежбеши” в с. Долен и „бешкари” в с. Аламовци, Козарска река, Кобилин дол, Сареле и Луджата. Тези игри започвали на смрачаване и продължавали до зазоряване. Вярвало се, че именно тогава, в потайна доба, силата на кукерите е най-голяма, за да успеят да прогонят разните зли сили - вили, самовили, караконджоли, дракуси и т. н. В кв. Малка река на Златоград и до днес е известно широкото мегданче, което се нарича „Играта”. Когато вече върлували болести с голяма смъртност, хората прибягвали и до хващането на жив огън. Вярвало се, че точно „живият огън” ще предпази здравите и ще излекува болните. Златоградчани и днес използват за означаване на възпалението на очите /ечемик/ с думата „чуменик” - това е едно твърде болезнено гнойно некротично възпаление на клепачите на очите. Изобщо народният гений интуитивно е откривал и достигал до използващи се и днес мерки, като изолация (карантина) за предпазване от върлуващите човека опасни заразни болести.

 Розалин Хаджиев

Председател на Тракийско дружество „Дельо войвода”

Гр.Златоград

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини