17 °C

Размисли по време на ковидпандемията

Преди години/2011г./ с група приятели решихме да обходим съседните нам села отвъд границата. На новото КПП при Златоград духът на обединена Европа бе  стопил студената ледена завеса и вече бе факт свободно движение на хората от двете страни на границата само с лична карта .Нашето драго през 2020 обаче бе помрачено от Ковид пандемията.Границата бе пак зловещо затворена както през най-тежките години на ,,Студената война“ …

Първата ни спирка беше до скалата с изображението на бог Митра описано навремето още от знаменития проф. Богдан Филов. Снимахме го, пихме вода от аязмото до него и тръгнахме към Баните/Termes/ . Тук спряхме до текето, на вратата на  което е изписана 1665. Вътре са трите гроба на т. н. евлии /мюсюлмански светци/. Едно странно съчетание на алевитски /шиитски/ традиции със сунитски ислям. Или по-скоро една характерна за Родопите толерантност към другия, към различния.

Продължихме по пътя за село Мемково/Медоса/, то ни посреща огряно от слънце, с китни къщици, като че ли влизаме в стар златоградски квартал. Пътят за село  Джуванци/Котани на гръцки,Кошналар на турски/ е черен, но проходим и достатъчно широк. Върви покрай Мемковската река и завършва при самото село. По средата на пътя между двете села, над реката, има стар каменен  мост с три свода. Голямото наводнение от преди години само леко е обрушило крайния свод, но мостът си стои все така импозантен и красив. Местните хора го наричат ,,Сармашик кюприя”. Казват, че оттук е вървял стария път за  село Синиково/Сатрес/ и някогашната махала Иваново/Ювандан на турски/.Преди село Джованци  разгледахме таверната на Джамил. Това е по-скоро един мини етнографски комплекс в старата махала Лъгът .Старата родова къща на Джамил е подновена и приспособена, като е запазил всичко старинно родопско. Мемковската река тук прави един завой. „Комлексът” наподобява хълма Царевец. В далечината на юг се мержелее височината Бургаза, а по-напред се виждат няколко къщи от селцето Корчовци /Курчолар/. Според някои сведения златоградския род Коручеви води началото си оттук.

Малко по на североизток към границата с България се възвишава Момин камък, за който също има много легенди. Според една от тях тук има следи от коня на Крали Марко. Може би е случайно, но намиращите се недалеч от тук ливади носят името Маркови поляни, които са на територията на България. Друга легенда казва, че тук са намерили смъртта си местни девойки, които не желаели да се потурчат и скочили от отвесните скали… Според други предания някога тук е имало манастир.

Местните хора казват, че районът постоянно се обикаля от туристи и иманяри. Тук има следи и от зидове, може би е било крепост в миналото.

Малко преди Джуванци започва един черен път и завършва до малка сграда, наричана от местните хора  тюльбе. До него има огромен заоблен камък/Балансиран камък/ с диаметър около 10 м, висящ във въздуха и стоящ само на една малка основа от около 1м. Това за местните е свято място. В миналото тук живял някакъв светец/евлия/, но името му не са запомнили. Дори и в наши дни на това място идват хора от околните села, палят свещи и се молят, като на излизане не обръщат гръб, а излизат на заден ход през малката вратичка. На връщане си вземат малко късче от скалата. Вярват, че това камъче  пази носещия го от нещастия. Както на много места из Родопите и тук я има тази приемственост, идваща още от траките – обожествяване на скални образувания, минало през християнските скални обители и достигнала до наши дни като мюсюлмански тюльбета. Малко по надолу има скални изсичания с улей ,където местните казват са се правели ритуални жертвоприношения.

Самото име на селото – Джуванци, е много интересно. Може би идва от латинското Джовани, в превод на български Йоан, по-късно Иван. Може да е останало от латинските кръстоносни походи, когато някъде тук в района намира смъртта си латинския предводител Бонифаций Монфератски...

В селото любезно ни посреща един местен жител - бай Джамил Хусков.Впечатлява ни неговия родопски говор. Самият той казва, че джуванския говор е най близък до златоградския. Изброява ни местностите около селото: Равнища, Градище, Жещель, Рахурът, Ленища, Каурско гробе, Иваново, Ангеловото ,Янина градинка,Будвица и др.

Местности с подобни имена има и в Златоградско. Джамил вади една свирчица  и оглася околността със стари и забравени родопски мелодии.

Казваме на хората тук, че на другия ден ще  има курбан в нашето село Кушла. Обещават да дойдат и на другия ден в Кушла бе един не просто общоселски курбан, а един народен празник. Приждаха хора от близки и по-далечни села, не липсваха и гости от Гърция. Беше мила картина да гледа човек как се прегръщат близки, познати и роднини от двете страни на границата. Хората бяха оставили ежедневната си работа и бяха дошли на един древен празник, едно чисто народно събитие, без костюмирани особи и модерни западни коли, произнасящи речи по протокол и предварителни сценарии.

Една изява на българския дух, който намира сили и се самоорганизира за провеждане на тези стари обичаи, водещи началото си от пра стари  времена.

Розалин Хаджиев,председател на Тракийското дружество "Дельо Войвода" в Златоград

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
28 окт 2020
Последни новини