Култът към лечебните божества и светии е бил много силен в златоградския край

На първи юли и на 1 ноември се чества денят на св.Врач/св.безсребреници Козма и Дамян/

На този ден празнуват лечители,билкари,врачки,баячки.

Светците лечители Козма и Дамян имали чудотворната сила да лекуват всякакви болести.Лекували даром ,затова били наречени Безсребреници/на гръцки ,,Анаргирос“/. На някои места на тези дати се правят и курбани.Вечерта преди празника болни,слепи и недъгави хора отиват да преспят в църкви или параклиси посветени на светците,а на сутринта се измивали на аязмото.

В България известен град носещ името им е бил Св.Врач/Сандански/.Известен манастир св.Врач се намира край с.Куклен/Пловдивско/.

По Южното Черноморие култът към лечебни божества и светии също е много силен. В Созопол Аполон е бил тачен като Иятрос, т.е. лекар. Света Анастасия носи името по икони в Поморие, Бургас и Созопол-,, Фармаколития”, т.е. Лечителка. Историците намират за най-куриозното, че името на крепостта край Приморско , запазено до наши дни в стари карти на Горското стопанство е Фармакида. В превод от старогръцки името означава Лечител или Лечителка

.Култът към лечебните божества и светии е бил много силен и в златоградския край…

Малко златоградчани знаят ,че и край Златоград в югоизточна посока на около1 час път пеша от града се намира местността Врачово.Това е чудно красиво място,с много обширни ливади обградени със смесени борови и дъбови гори.Тук се намира най старото дъбово дърво в района.Има естествено растящи дървета липа,а също много билки:риган.мащерка.кантарион,равнец и много други. На източния край на Врачoво се намира малък извор с полянка ,носеща името ..Мирчово"-умалително от ,,миро".

По аналогичен начин край Сандански/Свет Врач/ има извор аязмо с подобно име ,,Мирото”.

За да се стигне до местноста се тръгва по стар друм ,носещ името ,,Плетеничка”. Минава се покрай върха свети Атанас,на изток от него са местностите Паска и св.Марина.Продължава се по пътя вървящ по билото на планинския масив.Върви се край местността Парово,след това край извора ,,Парасков врис”/от гръцки параскеви –петък/ и се стига до един кръстопът ,който носи името Малко Врачево.Явно това са много стари сакрални места ,които нашите деди са тачили и са били посветени на св. Врач ,но до наши дни са останали имената само на местностите.От тук се открива гледка на юг към Юч кая/Три камъка/.Те са геогравската граница между Източните и Средните Родопи.Вероятно те са били обожествявани от траките.По тях има причудливи ниши ,наподобяващи олтари.На изток се намира местност килисето/църквата/.На север от Врачово се намира една друга местност,носеща интересното име Дарманово.Тя носи името си може би от дърман-лек,лекарство,или от старо- българската дума дърмон-сито. На изток се намира планински масив на върха ,на който се намира местността ,,Али папец”.тук се намират вековни кестенови дървета.На запад се намира Хасидерска река с обширни в миналото тютюневи ниви,сега вече ливади и пасища.Тук до бившето стрелбище на граничната застава също има местност ,носеща името ,,Черквата.” Местност с име ,,Дърманово” има и на запад от кв.Малка река до бившата гранична вишка.

Златоградската кръстата гора може би е имала в своята поредица от свещени храмове още един и той е бил св.Врач,запазен в народната памет в името на местността Врачево.

Тези култове към здравето и лечебните практики са изглежда унаследени от древните езически времена когато са тачени божествата носители на здраве .. От езическите времена е запазен и до днес обичаят ..Провиране" през специални скални арки повечето запазени още от древността.Както змията всяка пролет се провира през тесни процепи ,хвърля старата,,болна" кожа и се преражда в нова здрава ,така и хората се провират и до днес ,търсейки ново прераждане и здраве.Не напразно змията е символ на медицината.Особено импозантен е комплекса на ,,здравето" при с.Добромирци -кръстен погрешно ,,Крокодила".Такива са и каменните провиралки при с.Веслец,Каялоба,Стоманци и др.Това е по скоро митичната змия ,наричана от народа ,,стопан".Там има и до днес провиралка с много жертвеници ,където се виждат оставени дребни монети и дрешки по дърветата. от хора ,търсещи здраве...

Розалин Хаджиев

Председател на тракийско дружество „Дельо Войвода”

Гр.Златоград

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини