19 °C

Култът към лечебните божества и светии е бил много силен в златоградския край

На първи юли и на 1 ноември се чества денят на св.Врач/св.безсребреници Козма и Дамян/

На този ден празнуват лечители,билкари,врачки,баячки.

Светците лечители Козма и Дамян имали чудотворната сила да лекуват всякакви болести.Лекували даром ,затова били наречени Безсребреници/на гръцки ,,Анаргирос“/. На някои места на тези дати се правят и курбани.Вечерта преди празника болни,слепи и недъгави хора отиват да преспят в църкви или параклиси посветени на светците,а на сутринта се измивали на аязмото.

В България известен град носещ името им е бил Св.Врач/Сандански/.Известен манастир св.Врач се намира край с.Куклен/Пловдивско/.

По Южното Черноморие култът към лечебни божества и светии също е много силен. В Созопол Аполон е бил тачен като Иятрос, т.е. лекар. Света Анастасия носи името по икони в Поморие, Бургас и Созопол-,, Фармаколития”, т.е. Лечителка. Историците намират за най-куриозното, че името на крепостта край Приморско , запазено до наши дни в стари карти на Горското стопанство е Фармакида. В превод от старогръцки името означава Лечител или Лечителка

.Култът към лечебните божества и светии е бил много силен и в златоградския край…

Малко златоградчани знаят ,че и край Златоград в югоизточна посока на около1 час път пеша от града се намира местността Врачово.Това е чудно красиво място,с много обширни ливади обградени със смесени борови и дъбови гори.Тук се намира най старото дъбово дърво в района.Има естествено растящи дървета липа,а също много билки:риган.мащерка.кантарион,равнец и много други. На източния край на Врачoво се намира малък извор с полянка ,носеща името ..Мирчово"-умалително от ,,миро".

По аналогичен начин край Сандански/Свет Врач/ има извор аязмо с подобно име ,,Мирото”.

За да се стигне до местноста се тръгва по стар друм ,носещ името ,,Плетеничка”. Минава се покрай върха свети Атанас,на изток от него са местностите Паска и св.Марина.Продължава се по пътя вървящ по билото на планинския масив.Върви се край местността Парово,след това край извора ,,Парасков врис”/от гръцки параскеви –петък/ и се стига до един кръстопът ,който носи името Малко Врачево.Явно това са много стари сакрални места ,които нашите деди са тачили и са били посветени на св. Врач ,но до наши дни са останали имената само на местностите.От тук се открива гледка на юг към Юч кая/Три камъка/.Те са геогравската граница между Източните и Средните Родопи.Вероятно те са били обожествявани от траките.По тях има причудливи ниши ,наподобяващи олтари.На изток се намира местност килисето/църквата/.На север от Врачово се намира една друга местност,носеща интересното име Дарманово.Тя носи името си може би от дърман-лек,лекарство,или от старо- българската дума дърмон-сито. На изток се намира планински масив на върха ,на който се намира местността ,,Али папец”.тук се намират вековни кестенови дървета.На запад се намира Хасидерска река с обширни в миналото тютюневи ниви,сега вече ливади и пасища.Тук до бившето стрелбище на граничната застава също има местност ,носеща името ,,Черквата.” Местност с име ,,Дърманово” има и на запад от кв.Малка река до бившата гранична вишка.

Златоградската кръстата гора може би е имала в своята поредица от свещени храмове още един и той е бил св.Врач,запазен в народната памет в името на местността Врачево.

Тези култове към здравето и лечебните практики са изглежда унаследени от древните езически времена когато са тачени божествата носители на здраве .. От езическите времена е запазен и до днес обичаят ..Провиране" през специални скални арки повечето запазени още от древността.Както змията всяка пролет се провира през тесни процепи ,хвърля старата,,болна" кожа и се преражда в нова здрава ,така и хората се провират и до днес ,търсейки ново прераждане и здраве.Не напразно змията е символ на медицината.Особено импозантен е комплекса на ,,здравето" при с.Добромирци -кръстен погрешно ,,Крокодила".Такива са и каменните провиралки при с.Веслец,Каялоба,Стоманци и др.Това е по скоро митичната змия ,наричана от народа ,,стопан".Там има и до днес провиралка с много жертвеници ,където се виждат оставени дребни монети и дрешки по дърветата. от хора ,търсещи здраве...

Розалин Хаджиев

Председател на тракийско дружество „Дельо Войвода”

Гр.Златоград

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини