3 °C

Култът към лечебните божества и светии е бил много силен в златоградския край

На първи юли и на 1 ноември се чества денят на св.Врач/св.безсребреници Козма и Дамян/

На този ден празнуват лечители,билкари,врачки,баячки.

Светците лечители Козма и Дамян имали чудотворната сила да лекуват всякакви болести.Лекували даром ,затова били наречени Безсребреници/на гръцки ,,Анаргирос“/. На някои места на тези дати се правят и курбани.Вечерта преди празника болни,слепи и недъгави хора отиват да преспят в църкви или параклиси посветени на светците,а на сутринта се измивали на аязмото.

В България известен град носещ името им е бил Св.Врач/Сандански/.Известен манастир св.Врач се намира край с.Куклен/Пловдивско/.

По Южното Черноморие култът към лечебни божества и светии също е много силен. В Созопол Аполон е бил тачен като Иятрос, т.е. лекар. Света Анастасия носи името по икони в Поморие, Бургас и Созопол-,, Фармаколития”, т.е. Лечителка. Историците намират за най-куриозното, че името на крепостта край Приморско , запазено до наши дни в стари карти на Горското стопанство е Фармакида. В превод от старогръцки името означава Лечител или Лечителка

.Култът към лечебните божества и светии е бил много силен и в златоградския край…

Малко златоградчани знаят ,че и край Златоград в югоизточна посока на около1 час път пеша от града се намира местността Врачово.Това е чудно красиво място,с много обширни ливади обградени със смесени борови и дъбови гори.Тук се намира най старото дъбово дърво в района.Има естествено растящи дървета липа,а също много билки:риган.мащерка.кантарион,равнец и много други. На източния край на Врачoво се намира малък извор с полянка ,носеща името ..Мирчово"-умалително от ,,миро".

По аналогичен начин край Сандански/Свет Врач/ има извор аязмо с подобно име ,,Мирото”.

За да се стигне до местноста се тръгва по стар друм ,носещ името ,,Плетеничка”. Минава се покрай върха свети Атанас,на изток от него са местностите Паска и св.Марина.Продължава се по пътя вървящ по билото на планинския масив.Върви се край местността Парово,след това край извора ,,Парасков врис”/от гръцки параскеви –петък/ и се стига до един кръстопът ,който носи името Малко Врачево.Явно това са много стари сакрални места ,които нашите деди са тачили и са били посветени на св. Врач ,но до наши дни са останали имената само на местностите.От тук се открива гледка на юг към Юч кая/Три камъка/.Те са геогравската граница между Източните и Средните Родопи.Вероятно те са били обожествявани от траките.По тях има причудливи ниши ,наподобяващи олтари.На изток се намира местност килисето/църквата/.На север от Врачово се намира една друга местност,носеща интересното име Дарманово.Тя носи името си може би от дърман-лек,лекарство,или от старо- българската дума дърмон-сито. На изток се намира планински масив на върха ,на който се намира местността ,,Али папец”.тук се намират вековни кестенови дървета.На запад се намира Хасидерска река с обширни в миналото тютюневи ниви,сега вече ливади и пасища.Тук до бившето стрелбище на граничната застава също има местност ,носеща името ,,Черквата.” Местност с име ,,Дърманово” има и на запад от кв.Малка река до бившата гранична вишка.

Златоградската кръстата гора може би е имала в своята поредица от свещени храмове още един и той е бил св.Врач,запазен в народната памет в името на местността Врачево.

Тези култове към здравето и лечебните практики са изглежда унаследени от древните езически времена когато са тачени божествата носители на здраве .. От езическите времена е запазен и до днес обичаят ..Провиране" през специални скални арки повечето запазени още от древността.Както змията всяка пролет се провира през тесни процепи ,хвърля старата,,болна" кожа и се преражда в нова здрава ,така и хората се провират и до днес ,търсейки ново прераждане и здраве.Не напразно змията е символ на медицината.Особено импозантен е комплекса на ,,здравето" при с.Добромирци -кръстен погрешно ,,Крокодила".Такива са и каменните провиралки при с.Веслец,Каялоба,Стоманци и др.Това е по скоро митичната змия ,наричана от народа ,,стопан".Там има и до днес провиралка с много жертвеници ,където се виждат оставени дребни монети и дрешки по дърветата. от хора ,търсещи здраве...

Розалин Хаджиев

Председател на тракийско дружество „Дельо Войвода”

Гр.Златоград

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С адекватни и навременни действия ще спечелите добри позиции в една надпревара, освен, че ще постигнете и финансов успех. Всичко това ще ви подтикне по-смело да изразите претенциите си и да покажете, че е добре да се съобразяват с вас. Срещи с хора, които ви обичат трайно ще затвърдят усещането ви за значимост.
15 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Поради различия в гледните точки с подчинените или хората, с които работите са възможни недоразумения и изкривяване на информацията. Следвайте разума си и не се поддавайте на измамни обещания.Отговорни към задълженията си, бъдете внимателни и да не допускайте грешки. Постепенно затрудненията ще отстъпят място на по-успешния ви период, който предстои.
15 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Кратко пътуване извън града е като че ли най- доброто решение за днешния ден. Имате нужда да се откъснете от заобикалящата ви среда и да останете насаме със себе си. Възползвайте се от всяко предложение в тази насока.
15 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви ще бъде спокойна днес, което ви дава възможност да се захванете с нещо, което отдавна ви интересува. Разбирате се чудесно с хората около вас и нищо чудно заедно с близък колега да успеете да направите нещо наистина впечатляващо. В личен план ще ви се наложи да бъдете по-предпазливи, тъй като са възможни недоразумения.
15 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добре е да прекарате повече време извън дома си, защото наистина имате нужда от разнообразие. Ако и хората около вас са на същата вълна, толкова по – добре. Това наистина може да ви помогне да си организирате истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са обтегнати, но можете да направите много за да промените ситуацията.
15 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наложете си да не мислите за трудностите около вас, споделеното време с близките ви е по-добрият вариант за деня. В личен план ще бъдете в изгодна позиция и осъзнавайки това, ще предприемате решителни стъпки, водещи към целта ви. Ако ви обхване желание да се освободите от излишните неща около себе си, не ги изхвърляйте. Част от тях може отново да ви заинтригуват.
15 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Везни Пътешествията, които предприемете днес може да дадат възможност за романтичен флирт, от който ще останат чудесни спомени. За други благополучно решаване на семейни проблеми. Възползвайте се от предложена услуга.
15 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Семейни задачи ще отнемат от времето и енергията ви днес. Навлизате във важен период от живота си и не си позволявайте отпускане, каквото и да ви струва това. Децата са неделима част от вас, дори и вече пораснали и съдбата им зависи в много отношения от действията, които ще предприемете в тяхна полза.
15 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С различни очаквания и нагласи ще започне деня за повечето от вас. Деловите Стрелци ще насочат вниманието си върху бизнес-задачите, чрез които ще подобрят финансите си. Не позволявайте работата да ви отдалечи от хората, които обичате. Все по-често ще ви се налага да балансирате между желанията и задълженията си.
15 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставили сте си много задачи, но дали ще успеете сами да се справите. Бъдете деликатни към проблемите на близките си, не ги пресирайте в желанието си да наложите своето. Има факти, които ще ви изненадат, но трябва да ги приемете. Потърсете по-прагматични решения за въображаемите ви проблеми.
15 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се отказвайте от амбициите си, дори да се струват нереални за някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Ще останете привлечени от личност, която не е безразлична към вас. Това ще разнообрази чувствата ви, а за някои означава и нова, стабилна връзка. Доверието, което ще получите ще ви накара да помислите повече върху поведението си.
15 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Всяка отзивчивост се възнаграждава, дори и да не си давате сметка за това. Въпросите, които ще ви занимават днес ще ви накарат да се обърнете към някого за съдействие. Ако трябва, направете компромис, за да преодолеете непредвидена ситуация. Притесненията ви са излишни, ще се справите.
15 яну 2021
Последни новини