Тунджай Шюкрю: Подобряваме административния капацитет на Община Кърджали с европейско финансиране

Разговор със зам.-кмета на Община Кърджали за подобряването на административния капацитет на служителите

    - Г-н Шюкрю, през последните години Община Кърджали значително подобри административния си капацитет. На какво се дължи това?

- От септмеври 2016 г. Община Кърджали изпълнява проект "Техническа помощ за подобряване на административния капацитет на Община Кърджали", Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-8.001-0034-С01, който се финансира по процедура BG16RFOP001-8.001 „Бюджетна линия за 39 община – Бенефициенти по Приоритетна ос 1 на ОПРР 2014-2020” на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектът е на обща стойност 113 146.00 лева, от които съфинансиране от Европейския съюз: 96 174.10 лв.и национално съфинансиране: 16 971,90 лв.

В рамките на тези повече от три години, чрез проекта бе подкрепена дейността на двата екипа от експерти в общинска администрация, свързани с изпълнението на Инвестиционната програма по Приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г., а именно звеното за изпълнение на инвестиционната програма и Междинното звено за оценка на проекти по програмата.

-Сумата, отделена за подобряване на административния капацитет на институции в страната е значителна. Каква е стратегическата цел?

- Общата стойност на одобрената Инвестиционна програма Приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. е 21 048 163.28 лв. Стратегическата й цел е чрез реализирането на приоритетни проекти да се постигне изпълнение на целите на ИПГВР на град Кърджали, свързани с подобряване на качеството на живот на жителите.

Специфични цели на инвестиционната програма са:

 • Чрез идентифициране на приоритетни проекти от ИПГВР да се постигне фокусиране и концентриране на наличния финансовия ресурс.

• Чрез реализацията на проекти за подобряване на техническата инфраструктура да се създаде достъпна и удобна градска среда в Кърджали;

 • Подобряване на образователната инфраструктура за осигуряване на качествено и достъпно образование;

• Създаване на нова социална инфраструктура като част от превенция на риска от социално изключване и интеграция на маргинални групи.

-Подобряването на административния капацитет на Общината позволи реализирането на значими проекти. Кои са те?

-През 2017г. и 2018 г. бяха разработени трите проектни предложения, които бяха включени в  списъка с основни проекти  на инвестиционната програма. Искам да припомня тези проекти -  „Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали", „Ремонт и рехабилитация на улици и тротоари  в град Кърджали" и „Изграждане на социални жилища в град Кърджали".

Подготвените проектни предложения бяха разгледани от междинното звено, създадено в Община Кърджали и след извършената оценка, Община Кърджали подписа с Управляващия орган на ОП «Региони в растеж» договори за предоставяне на бъзвезмездна финансова помощ.

Искам да подчертая, че Община Кърджали е единствената от 39-те общини, която в средата на 2019 г. е сключила договори за безвъзмездна финансова помощ за всички основни проекти от инвестиционната програма и е усвоила до максимална степен договорения ресурс.  Към август  2019 г., Община Кърджали има неусвоен финансов ресурс в размер на 42,15 лв. 

От края на 2018 г. стартира физическото изпълнение на тези проекти. Към днешна дата следва да посочим, че приключи изпълнението на най-големия от трите проекта -  «Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали». Изпълнението на другите два проекта ще продължи до 2021 г.

-Как оценявате работата на екипите в Общинска администрация?

-Смятам, че резултатите от работата на екипите в общината, чиято дейност бе подпомогната по проект "Техническа помощ за подобряване на административния капацитет на Община Кърджали" показват, че бяха постигнати целите на проекта, а именно подобряване на административния капацитет на експертите в Община Кърджали с оглед управление и изпълнение на инвестиционната програма по процедура BG16RFOP001-1.001.039 «Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие» по ОП «Региони в растеж» 2014-2020 г., както и създаване на условия за ефективно функциониране на Междинното звено за оценка на проекти по Приоритетна ос 1 на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г. в Община Кърджали.

Въпросите зададе:Георги Кулов

www.eufunds.bg

Този документ е създаден в рамките на проект "Техническа помощ за подобряване на административния капацитет на Община Кърджали", Договор за БФП № BG16RFOP001-8.001-0034-С01, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Кърджали и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.”.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини