Дружество „Приятели на САЩ“ отбеляза тридесетгодишен юбилей, от посолството наградиха Валентина Иванова

Изображение 1 от 4

    Съветникът по обществените въпроси, първи секретар в посолството на САЩ Дрейк Уейзърт пристигна в Кърджали за тържеството на Дружество „Приятели на САЩ”, което навърши 30 години.

    Празникът започна с откриване на фотоизложба, запознаваща с дейността на организацията и представяне на книгата „Америка и Кърджали” на Валентина Иванова, председател на Дружеството. Поздравления поднесоха областният управител Никола Чанев и заместник кметът Веселина Тихомирова. Американският дипломат връчи на Валентина Иванова специален плакет-удостоверение за признателност на Държавния департамент на САЩ, подписан от посланик Херо Мустафа. Беше прочетен и поздравителен адрес от Цвета Караянчева, председател на Народното събрание.

    След това бяха наградени най-добре представилите се участници в конкурса за превод от английски на български език за ученици от 10 до 12 клас. Езиковото състезание се провежда при голям интерес за четвърта поредна година като част от програмата на Месеца на Америка. Този път, освен ученици от Кърджали, се включиха и деца от СУ „Васил Левски” в Крумовград.

    Представителите на журито Алеко Дянков и Милена Попова увериха, че нивото се увеличава всяка година. Те връчиха 6 поощрителни награди – книги на американски автори, предоставени от издателство „Жанет 45”. За 10-ти клас това са Станислав Карев от СУ „Отец Паисий“ и Изабел Шанева от СУ „П.Р.Славейков“, за 11 клас: Жанета Ангелова от СУ „П.Р.Славейков“ и Стефан Моллов от СУ „Васил Левски“ в Крумовград, а за 12-ти клас Момчил Димов от СУ „Отец Паисий“. Веселина Тихомирова и Дрейк Уейзърт наградиха победители в трите класа с таблети, осигурени от посолството на САЩ. Най-добрите млади преводачи са Теодора Шанева от 10 клас на СУ „П.Р.Славейков“, Атанас Ников от 11 клас в същото училище и дванадесетокласничката Михаела Атанасова от Езикова гимназия „Христо Ботев“. Победителката Михаела Атанасова получи и поощрителна награда – книгата „Благодатният четвъртък“ на Стайнбек, от която беше текста за превода за 12-ти клас.

    Празникът завърши с пищен коктейл, на който присъстваха представители на партньорски организации, медии, училища и детски градини, участвали през годините в прояви на Дружеството.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини