Маргарита Павлова: „Роли в живота не играя. Аз съм Маргарита Павлова, такава каквато всички ме познават.“

Интервю на Анелия Крумова, кореспондент на в-к „Алтернатив прес“ за Кърджали

Маргарита Павлова е един от най-видните писатели, не само в родния си град Кърджали, а и по цял свят. Позната е на читателите в България, Руската федерация, Италия и Турция. Героите от нейните приказки са обичани от малки и големи. Повече за тях и за самата себе си разказва Маргарита Павлова.

–Представете се на читателите на Алтернатив прес.

-Добър ден, на Вас и читателите на Алтернатив прес. Казвам се Маргарита Павлова. Родена съм в град Кърджали и до днес живея в същия град. Работя повече от двадесет години в Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“, като библиотекар. Пиша лирика, разкази и не на последно място стихотворения и приказки за деца. Мои книги са издадени в Българи, Русия, Италия и Турция в плоскопечатни издания и с шрифт на Брайл. За да достигнат до по-голяма аудитория, част от книгите ми са издадени като електронни говорещи книги. Усмихнат, добронамерен, сговорчив и ведър човек съм.

–Какъв товар носите като творец?

-Товарът, който нося като творец, е на първо място емоционален. Следва отговорността за всичко написано, казано, направено или неправено. Действията на творците са видими за обществото – затова поведението ни, отношението ни към дадени въпроси и проблеми, премълчаването или казването на висок глас отекват в дневния ред на обществото. Отговорността да предавам добродетели на подрастващите, отговорността към случващото се с мен самата не ме натоварва, това е част от същността ми и ме прави щастлива.

–Героите, за които Вие пишете, са жабчето Жаби, Черупчица, Седефения Рибко и много други, обичани от малки и големи. А вие каква героиня сте?

-Роли в живота не играя. Аз съм Маргарита Павлова, такава каквато всички ме познават. Голяма част от героите ми имат прототипи, други са сбор от характерни човешки черти. За да съм напълно откровена с читателите на Алтернатив прес, ще споделя, че само няколко пъти съм си позволила прототип на героините в приказките да съм аз. Една от тях е в книгата „Приключенията на Златноелечко“, аз съм прототип на липата. Ако трябва да отговоря конкретно каква съм в живота, то аз съм добра, добронамерена, помагаща с каквото мога на всеки и в никакъв случай не съм героиня от литературно произведение, а реален човек със своите добри и лоши черти. И тъй като казах, че ще съм откровена, ето една лоша черта – не прощавам на предателите и лицемерите, за мен те не съществуват.

Кое свое постижение бихте определили като най-значимо за Вас?

Най-голямото постижение е да спечеля любовта на моите читатели, а те в по-голямата си част са деца. Децата са откровени и истински и ако нещо не им харесва или ако с нещо не са съгласни, те винаги го казват. Тази искреност е типична само за подрастващите, за съжаление, това не са отнася за част от възрастните. Когато дете ми каже: „обичам те“, след като е чуло или прочело моя приказка, това е постижение. Постижение е, когато стъпя на по-високо стъпало, когато напиша по-хубава книга от вече издадените. С едно изречение състезавам се със себе си. Засега се справям добре.

–А какво още искате да постигнете?

-Благодарна съм за всичко, което ми се е случило и което не се е случило до днес. Гордея се, че всичко съм постигнала сама без протекции. Постиженията сами по себе си не означават нищо, ако не съм променила начина си на разказване, изразните средства, подхода към изненадата и развръзката на дадена случка в произведението. Бих се радвала, ако приказките ми завоюват вниманието на читателите и на други държави в Европа и Азия. Практиката показа, че децата, без значение в коя точка от света се намират, харесват приказките ми. Това е огромно постижение.

–Какво Ви вдъхновява?

-Любовта, която изпитвам към някого, и любовта, отправена към мен ме вдъхновяват. Виждам красота и величие в цветята, в снежинка, кацнала на рамото ми, в изгревите и залезите, в капката вода, спряла се на стрък иглика, в искрящите очи на обичащ човек, във величието на всемира и необятната морска шир, в ледена висулка на стряхата ми или в скрежа по стъклата. Понякога един поглед е достатъчен. (усмихва се)

–Какво докосва читателите?

-Читателите винаги биват докоснати от една добре разказана история и сюжет, в който намират себе си. Когато авторът чрез героите завладее чувствата и емоциите на четящия също. Изненадата е част от докосването и разбирането, че ето – виж, има и такова решение на „проблема“. Докосването до читателите е да бъдат нарисувани на разбираем език емоции, като: с теб съм щастлива; можеш да разчиташ на мен; радостта в очите ти ме кара да се радвам заедно с теб; ти ще останеш завинаги в сърцето ми; обичам те и всичко на света, от което имам нужда, си ти.

–Освен проза, Вие пишете и поезия. В кое се чувствате по-силна?

-Не изпитвам затруднения при писането на текстове, за мен то е удоволствие и забавление. При стихотворенията е необходимо малко повече вдъхновение и умението да кажа нещо по възможно най-краткия начин в мерена реч. А при прозата… Там авторът има време да мисли кое да напише, как да го напише и винаги може да се върне да редактира или допълва. Като казах думата „редакция“, нека спомена за „безкрайните“ ми редакции. (усмихва се) Получава се така, че редактирам текстовете си, докато бъдат отпечатани на хартия или бъде създадена електронна книга. Винаги намирам нещичко, което да разкажа по друг начин, тук-там да стане още по-ясно за детските възприятия или да вмъкна още една интересна история. Но със сигурност нещата се получават по-добре, когато са минали през сърцето ми.

–Имам си един любим въпрос, който задавам на всички, сега ще го задам и на Вас. Как искате да Ви запомнят?

-Всеки човек има възможността да реши как иска да го запомнят и съобразявайки се с това, да работи всеки ден, за да го постигне. Рано е още да кажа как бих искала да ме запомнят (усмихва се), но ще се радвам, ако в мое лице хората виждат добър човек, човек, който прави така, че всички да живеем в един по-хубав и приветлив свят, човек, който сее добро и чрез творбите си възпитава към справедливост. Човек трябва да е справедлив първо към себе си, след това към останалите. И нека читателите на Алтернатив прес запомнят думите на великия италиански поет Франческо Петрарка: „В книгите се крие особено очарование – те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели.“

–Благодаря Ви за вниманието към мен и творчеството ми. За мен бе удоволствие да отговоря на въпросите Ви.

https://alternativavestnik.home.blog

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини