Литературните четения в „Славейков“ продължават и тази учебна година

След успешния проект „Чета на госпожа Библиотека“,реализиран от Регионална библиотека „Никола Й. Вапцаров“ в СУ „Петко Р. Славейков“,от началото на учебната година госпожа Библиотека чете български народни приказки на учениците от начален етап на обучение. Най-голям интерес сред първолаците предизвика приказката „Житената питка“, а второкласниците знаят докога да викат „Неволята“.Срещите с третокласниците и четвъртокласниците предстоят, а учениците с любопитство очакват да разберат този път какво ще им бъде прочетено.

„Радвам се, че мероприятията, организирани от Регионална библиотека и училище „Славейков“, са с давност от две десетилетия. Радвам се, че намерихме златната среда, редувайки активност с пасивност от страна на учениците. Това дава добри резултати. Над 550 ученици ми прочетоха своите любими литературни произведения, а аз им връщам жеста, като им чета български народни приказки. Те ценят това, очакват с нетърпение нашите срещи, а на раздяла ме питат: Кога ще дойдете пак? Обичта ни е взаимна и се изразява в прегръдки и усмивки. Това ме прави щастлива.“, сподели библиотечният специалист Маргарита Павлова.

Но това не е всичко.

Във връзка с 21 октомври - Ден на Кърджали,госпожа Библиотека се срещна с учениците отпетите класове. След беседа, свързана с историческите и географски факти за града ни, тя запозна възпитаниците на „Славейков“как да търсят информация за нашето населено място вЕнциклопедия България. След това предостави възможност на всеки един от тях да потърси информация: кога селата Веселчане, Гледка и Прилепци са присъединени към града; кога е заработила водноелектрическата централа; кога е открита художествената галерия, кога е основан кърджалийският театър „Димитър Димов“ и колко пещери са били познати в окръга (областта) до 1982 г. Последно учениците отговориха на въпроса й: „Има ли информация в енциклопедията за „Водното огледало“, имайки пред вид, че изданието е от 1982 година, а „Водното огледало“ е изградено и пуснато в действие през 2009 година?“

Мероприятията продължават и всички ученици очакват следващите.А специалистите от Регионална библиотека „Никола Вапцаров“ обещават да са интересни и вълнуващи.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини