12 °C

Кризата в Гърция възкреси комунистите, в Западна Тракия изобилства от комунистически символи

Кризата в Гърция възкреси комунистите, а в Западна Тракия изобилстват комунистическите символи. Те могат да се видят още на влизане в южната ни съседка. Подпорните стени на пътя от Златоград за Ксанти са изписани с големи надписи в подкрепа на Гръцката комунистическа партия/ККЕ/ , гарнирани със нейния символ-сърпа и чука. В момента крайнолявата компартия с лидер Димитрис Коцумбас е пета политическа сила в гръцкия парламент. Тя има позиции сред бедните градски и средни слоеве. Ползва се и с влияние и в Скеча-анклава от помашки села на север от Ксанти.

  ККЕ е създадена през 1918 г. След Втората световна война е основен участник в двете граждански войни, като първоначално доминира в ЕЛАС-Народно освободителната армия, играла главна роля в прогонването на българските войски от Западна Тракия. По-късно създава Демократическата армия, която търпи поражение от правителствените войски, подкрепяни от британците. Участниците в съпротивата напускат Гърция и се установяват в държавите от Източния блок. Войната оставя трайни следи в Северна Гърция. Благодарение на това, че България отваря границата си през 1949 г. хиляди участници в Гражданската война успяват да се спасят със семействата си от изтребление.

   В последните години левичарските идеи бяха дискредитирани от крайнолявата коалиция „Сириза”, която управлява страната и въведе непуполярни мерки. Това обаче отново вдигна рейтинга на автентичните комунисти.

  Гърците са много чувствителни към накърняване на правата им. Освен писането на лозунги, те са и активни участници в уличните протести. През септември м.г.южната ни съседка бе парализирана от транспортна блокада, заради опитите чрез закон да се ограничи правото на стачка и да се промени трудовото законодателство. На 9 декември 2019 г. се разбунтуваха шофьорите в Солун. Студентите пък по стара традиция отбелязват годишнината от академичните вълнения през 1973. Благодарение и на тях  Гръцката комунистическа партия е реабилитирана в политическия живот на страната през 1974 г. и участниците в Гражданската война получават амнистия.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
23 фев 2020
Последни новини