Маргарита Павлова от Кърджали стана 18-ят носител на Националната награда за детска литература „Петя Караколева”

Изображение 1 от 3

    За пръв път тя остава в града на нейната титулярка

    На 27 май в голямата зала на НЧ „Обединение 2013”, Кърджали, се проведе 14-то издание на Фестивала за детско творчество „Петя Караколева” с участието на 152 деца от 20 училища и читалища. В началото му се връчи едноименната Национална награда за детска литература за 2022 г. на кърджалийската детска писателка и поетеса Маргарита Павлова. Този приз й се присъди за книгата „Пламъчка и Пламъчко” с 12 приказки. Така за пръв път, от 18 години насам, наградата остава в града на нейната титулярка. Другите нейни носители са: Кирил Назъров /2005/, Севда Севан /2006/, Панчо Панчев /2007/, Атанас Звездинов /2008/, Николай Милчев /2009/, Весела Фламбурари /2010/, Анелия Сенгалевич /2011/, Румяна Капинчева /2012/, Мая Дългъчева /2013/, Тодор Каракашев/2014/, Петя Александрова /2015/, Юлия Момчилова/2016/, Димитър К. Златев /2017/, Димитър Никленов/2018/, Мария Маринова/2019/, Витка Витанова/2020/, Ваня Георгиева/2021/.

    Посланието в „Пламъчка и Пламъчко”, предадено с един достъпен език, гласи, че кладата на огненото знание за нашата култура, история, за нашите  традиции и забележителности никога не трябва да загасва. Книжката дава много ценни познания на децата, свързани с живота, които са останали извън обсега на образователните програми. Предлага на малките си читатели знания за огъня като потребност и като беда, като начини за справяне с неговите предизвикателства. Но не като суха информация, а на фона на една художествена поетика и на издигнатите на пиедестал нравствени ценности. Също и като интересни диалози между приказните герои и автора, умело вплитащи мистика, реалност и литературна измислица. Разказва и за труда на ковачите и стъкларите, използващи огъня за създаване на блага, за художниците-стъклари, за нестинарството, практикувано и до днес у нас. 3а храма на вечния огън и за още други вълшебства, свързани с тази съзидателна, но и разрушителна стихия. Илюстрациите в книжката са дело на талантливите малки художници от столичното Ателие „Приказен свят”, с ръководител Татяна Антонова.

    Маргарита Павлова е носител на награди за детска литература у нас и в чужбина. По нейни приказки са създадени електронни говорещи книги, книги с шрифт на Брайл, анимационни филми и театрални представления. А на сайта на Българското национално радио могат да бъдат чути нейни аудио приказки на турски език. Нейни детски книги са издавани и в Русия, Италия,Турция, Азербайджан. Били са отличавани в национални литературни конкурси. За поредицата й „Приключенията на Златноелечко”, издадени като говорещи е-книги и на хартиен носител, получава две награди в националния конкурс „Голямата книга на малкия град”. А книгата “Приключения Сверчка-Золотого жилетика” е удостоена с Диплом I степен за „Най-добро комбинирано издание” за 2015 в Русия.

    Всичките й детски книги разкриват вълшебствата на живота, вдъхват висока нравственост, любознателност, ученолюбие, родолюбие. С особена лекота и естествена непреднамереност стимулират откриването на  приказното навсякъде около и вътре в нас. И под формата на приказната информация попълват празнотите на малчуганите от базисните знания за живота. Предлагат под формата на игра интересни знания за наши известни природни, исторически, културни забележителности. В тази игра се включват съвсем равностойно и малките, и големите персонажи, както и самата авторка. Така,  чрез емоционални, естетически и умствени преживявания, се насърчават стремежите на децата към безкрайното познание. Разпалват в тях искрата на траещото цял живот учене и на творческите пориви.

    Като работеща повече от две десетилетия в кърджалийската Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров”, М. Павлова инициира в тази посока много прояви в местните училища и детските градини. Преди няколко години участва и в проекта „Послание на Края на света до хората от Утрешния ден”, иницииран от писателката Людмила Филипова, целящ да предаде на хората от бъдещето вълненията за съхраняването на планетата. В него участваха изявени наши и чужди съвременни творци, общественици, политици. Те бяха поставени във времева капсула под българския храм на Антарктида „Свети Иван Рилски”. В него присъстваше и чудесната приказка на М. Павлова „Буран и Слънчица”, символизираща безграничната и безусловна любов, непознаваща прегради.

    Лияна Фероли

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини