Официално закриха Националната седмица на четенето

Дискусия за чистотата на българския език предизвика ученици и учители

да изкажат своето мнение за четенето на книги в днешно време

Град Кърджали тази година е домакин на кампанията на МОН за стимулиране на четенето, в която се включиха редица училища, детски градини, библиотеки. Децата и младите хора от града доказаха, че четенето на книги не е отживелица. Те се включиха в различните мероприятия посветени на четенето. Целта е то да се популяризира сред младите хора, които в днешното забързано ежедневие сякаш оставят на заден план книгата. Да си купиш книга е прекрасно изживяване, но дори и да не можеш да си го позволиш  – обществените библиотеки предлагат купища томове по всяка тема, която човек може да си представи.Има подходящ жанр за всеки грамотен човек и независимо дали вкусовете му са насочени към класическата литература, фантастиката, криминалните романи или историческите книги, винаги има какво да грабне любопитството и интереса на читателя.

Изместват ли чуждиците българските думи? Четат ли днес младите хора? Има ли бъдеще книгата? Ще заменят ли електронните носители хартиените издания? Това са основните въпроси, на които днес търсиха отговор учители, ученици и културни дейци в Общински детски комплекс - град Кърджали. Господин Гроздан Колев, началник на РУО-Кърджали, откри дискусията с вдъхновяващи думи за смисъла от четенето. Моника Николова от 12А3 на ЕГ „Христо Ботев“, изказа своето мнение, че чистотата на родния език зависи от нас самите. „Трябва да се стараем да използваме български думи винаги, когато можем. Колкото повече четем, толкова повече нови думи минават пред очите ни и постепенно стават част от всекидневния ни речник. Умението да се изразяваме добре помага във всяка отношение и повишава самоувереността ни.“ Тя определи като недопустима замяната на близо 6000 архаични думи и изречения в първия български роман „Под игото“ на Иван Вазов, който е част от културната ни памет. Моника завърши своето изказване с призив към своите съученици да четат редовно и то от хартиен носител, защото така се усеща истинският контакт с книгата. Госпожа Рада Ангелова, учител по български език и литература в ЕГ „ Христо Ботев“, сподели, че младите хора все повече четат книги. „Важно е децата да четат, защото така изграждат вкус към литературата. Учениците харесват българските класически произведения и проявяват интерес и към модерната литература.“Много е важна мотивацията, която децата получават от своите родители и учители.

Днешният дигитален святчесто ни кара да изберем филма преди книгата, а забързаното и напрегнатоежедневие скъсява свободното ни време за срещи с книгите. Нито едно извинение не е достатъчно силно, за да оправдае дистанцирането от книжните източници на знание и вдъхновение. Франческо Петрарка казва: „В книгите се крие особено очарование – те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели.“       
Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини