Общуването на роден език най-важно за работодателите в областта

На заседание на Областната комисия по заетост, председателствана от заместник областния управител Севда Камбурова, днес бяха обобщени резултатите от второто за годината анкетно проучване на потребностите от работна сила в Кърджалийско.

Все още има фирми, които не ползват интернет и електронна поща, сочат резултатите от обследването. Много от работодателите, които развиват семеен бизнес, в това число и личните лекари, нямат намерение да назначават нов персонал или да обучават настоящия. Мнозина не проявяват интерес към анкетирането или директно отказват да участват в него. Други са преустановили дейността си или са през закриване.Съществуват и такива, при които само регистрацията им и адресът на управление са в област Кърджали, а дейността им е изнесена в други региони на страната.

По профил на работодателите: най-активно участие в анкетирането са взели работодателите от сектор Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство - 41,7%, следвани от сектор Държавно управление, образование, хуманно здравеопазване и социална работа - 19,1% и на трето място - от сектор Индустрия - 18,4%.

Най-голям брой от анкетираните считат, че най-важни за персонала са знанията и уменията На самоконтрол и дисциплина държат 93,4%, на работа под напрежение - 76,2%. Най-малко работодателите ценят у персонала практическите знания и умения за организиране и провеждане на обществени поръчки, подготовка на тръжна документация и участие в търгове - 11,5%.

Най-често работодателите считат, че компетентностите, които персоналът във фирмата е необходимо да притежава са: Общуването на роден език - 40,4%, следвани от Инициативност и предприемачество - 22,9% и на трето място Математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки -  12,2%. Най-рядко предпочитани компетентности в персонала са общуване на чужди езици - 0,0% и културна осъзнатост и творчество - 0,6%.

От 5 291 анкетирани работодатели от областта, в следващите 6 месеца нов персонал ще търсят едва 32,5% от тях. През следващите 12 месеца работодателите смятат да наемат специалисти с квалификация по следните професии: Шивач - 1 363, Шлосер - 504, Строител. Най-малко ще наемат Монтьор на транспортна техника и Организатор Интернет приложения - от 22 работодатели.

През следващите 12 месеца работодателите предвиждат да наемат специалисти с квалификация по следните професии, изискващи правоспособност и/или висше образование: Лекар - 332, Специалист здравни грижи - 178 и Медицинска сестра - 132. По-малка потребност има от Психолог и от ИКТ специалист - 22.

За потребността от кадри 64,3% от работодателите отговарят с „Да“ на въпроса: „Срещате ли затруднения при намиране на работна сила?“.

Най-големи затруднения работодателите намират при търсенето на шивачи, строители, шлосери, лаборанти, продавач-консултанти,  сервитьори и строител-монтажници.

След 3-5 години очакванията на работодателите са, че ще търсят и наемат специалисти с висше образование от направленията  информатика и компютърни науки, администрация и управление, машинно инженерство и архитектура, строителство и геодезия. По-малко търсени специалисти ще има в професионални направления туризъм и електротехника, електроника и автоматика .

При специалистите със средно образование дефицитни се очертават  професионалните направления: производство на текстил, облекло, обувки и кожи и строителство. По-малко търсени специалисти ще има от профилите електротехника и енергетика, хотелиерство и ресторантьорство.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини