Млади таланти творят в "Работилница за думи" в Дъждовница

Обявеният от Арт движение Кръг през март т.г. литературен конкурс на тема „Случаен пътник съм – светът е мой и аз съм негов/а” завърши с нестандартна акция за млади таланти от региона и семейства с талантливи деца от Кърджали в Арт къщата в Дъждовница.Тридневната „Работилница за думи” стартира на 9 август – Световен ден на младежта в присъствието и съ-участието на поета Николай Милчев, автор на 10 поетични книги и носител на множество литературни награди.Навтория ден към участниците се присъединиха социологът и автор на арт-фотографски проекти от Филаделфия Джейсън Дебоз, както и Музафер Мустафа – директорка на образователна асоциация за нови /рефлексивни/ образователни технологии от Истанбул. Американецът Джейсън Дебоз ще бъде на едномесечна резиденция в Дъждовница, за да представи живота на местните хора в региона в самостоятелна пътуваща изложба-изследване.

Между различните предизвикателства пред участниците в „Работилницата за думи”бяха и въпроси за товакак поезията да се превърне в „жива част” от градската архитектурна среда /върху фасади, пейки със стихове, мобилни инсталации, билбордове/. Как да я направим комуникативен инструмент за различни каузи пред вид големия й хуманитарен заряд?Младежитеразработваха авторски концепции за дизайнерски проекти с поетични текстове в градска среда по 3 нестандартни теми: „Защото имам две крила”, „Случайно разсъблечен звук” и „Разплачи ме, момиче”.Емоционалната среща с поета Николай Милчевбеше съпроводена съссъздаване на разнообразнивизуални материали и инсталации, вдъхновени от стихове.Арт къщата се превърна и в своеобразна сцена за изпълнения „на живо” на млади таланти със съдействието на актьора от Младежкия театър „Николай Бинев” Ахмед Юмер – самият той бивш член на Кръг, участвал преди години в театрални работилници в Арт къщата в Дъждовница.

Местните жители подкрепяха дейността на работилницата като зрители и съучастници, вкл. и с вкусни мекици и баклави за празника Курбан Байрам. Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”.

Това съобщиха от Артдвижение "Кръг".

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини