Дъждовница отново се готви за традиционния Празник на терлика

Село Дъждовница отново се готви за традиционния Празник на терлика, който ще се проведе на 6 септември (събота). От тази година всяко издание на фестивала ще се посвещава на някой от незабравимите местни хора от селата, които се тачат до днес. Тазгодишната празнична програма е в почит на Акиф Юсуф Акиф, каменоделец от Дъждовница, изградил част от селските каменни къщи в Кърджалийско, роден през 1870 г. и починал през 1967 г. Арт инсталация с негов дизайнерски портрет с размери 2 х 3 м ще стои на почетно място за празника. 

Празничната програма започва в 12.00 ч. и ще продължи до късния следобед. Гостите ще могат да разгледат специална шатра – музей на открито и да чуят прекрасни солови изпълнения на различни изпълнители от селата и града, както и програма на читалищата от Енчец, Рани лист, Глухар и Широко поле. Два специално изработени за празника нестандартни столове с височина по 4 м ще бъдат монтирани на площада в селото и ще играят ролята на сцена за най-малките разказвачи и за най-младите изпълнители на класика и рок. На връх празничния ден ще се проведе първото общинско състезание по плетене на терлици. Плетачки от Дъждовница, Рани лист, Скална глава, Енчец, Костино и Бленика ще плетат, представят и продават терлици, а целта е състезанието да се превърне последователно в областно, национално, балканско и т.н. Изложба на уникални експонати – плетени кошници от хартия – ще представи Лейла Ариф от кърджалийското женско сдружение „Букет”. Както винаги, за гостите се приготвя и празничен кешкек.  

Фестивалната програма включва и следобедна среща-разговор в Арт къщата, по време на която млади хора от селата на общината, кметове и експерти ще дискутират темата „Младите и бъдещето на селата”. Организатори са Община Кърджали, Арт движение Кръг и Младежко ДПС-Кърджали.

Празникът на Терлика е част от националния културен календар от 2009 г. насам и с всяка година увеличава популярността на Дъждовница – стартова база за развитие на селски, културен и алтернативен туризъм.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини