Девети празник на терлика в Дъждовница

За девети път празникът на Терлика събра в Дъждовница хора от няколко кметства, състави от читалищата на общината, млади таланти от Кърджали и селата. Тази година организаторите акцентират върху няколко нови момента. За първи път празникът се посвещава на паметта на конкретен местен човек, споменът за който се пази до днес - каменоделецът Акиф Юсуф Акиф, роден през 1870 г. в Дъждовница и починал през 1967 г. Негов портрет красеше селския площад, а правнукът му със същото име и със същата професия, беше поздравен от гости и участници. Организирано бе и първото общинско състезание по плетене на терлици, на което имаше наградени, а се случиха и продажби. Музей на открито с артефакти от селския и семен бит можеше да се разглежда по време на празника, а оригинална авторска изложба на Лейла Ариф от Кърджали на висящи обекти, плетени от хартия, между които и плетен единичен терлик, беше аранжирана в Арт къщата. Гъвкавият сценарий позволи да се изявяват и изпълнители от публиката. Музикалната формация „Достлар” на сдружение „Букет” отново взриви гостите на празника с прекрасни изпълнения, а две разказвачки на приказки представиха български и турски народни приказки в оригинал. Сцената този път беше истинско предизвикателство – два, специално изработени за празника дървени стола с височина по 4 м, които ще останат монтирани в селото като туристическа атракция. „Това е дар от Арт движение Кръг за Дъждовница” – каза Радост Николаева, представител на организаторите.

Кметът инж. Хасан Азис отново оцени високо вече деветгодишния модел да се съхраняват и развиват културната памет и културните традиции. Той подчерта, че Дъждовница се развива като уникален за страната модел на сътрудничество между местни общности, културна организация и творци от цял свят, който интегрира езиковото многообразие, новите технологии за културна комуникация и създава стандарт за местно развитие чрез тези средства.

След вкусния кешкек, представители на МДПС и кметове се събраха да сложат начало на обсъждане с център „Бъдещето и младите хора на село”. Как да формулираме реалните проблеми, какви решения следват от тях и с какви политики да настояваме за решенията е тема с продължение, което предстои. Кандидат-депутатите Салиха Емин и Байрам Байрам взеха активно участие в празничната проява.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини