11 °C

Втори двустранен проект Германия – България с ученици от СУ „П.Р.Славейков“

Ученици от Средно училище „Петко Рачов Славейков“,в партньорство със Сдружение „Родопея – Балканика“, Кърджали,ще участват в трети  проект с организацията „Асоциация за младежки социални услуги и социална работа“(‘’JuSeV’’) от Германия.Първият двустранен проект „Преодоляване на стереотипи и предразсъдъци за равенство между половете“бе през 2017-18 година, а проектът „Да се разходим с мокасините на другите“през 2018 г. бе с  участници от Македония, Германия, Босна и България в Босна и Херцеговина. Съвместните инициативи утвърдиха трайно проектно сътрудничество между двете организации.

Настоящият проект „Повишаване на съзнанието за психичното здраве“се финансира от програма „Еразъм+“, Ключова дейност №1 - „Мобилност на младежи и младежки работници“.В проекта е включен едноседмичен престой в Германия, след което славейковци ще се върнат в България заедно младежите от немската група. Ще следва още една седмица за двете групи в град Кърджали. Те ще бъдат настанени в хотел в непосредствена близост до язовир Кърджали.

Основната цел на проекта е да:  формира у младите хора основни познания и разбиране за психичното здраве,  елиминира стигматасвързана с темата и  преодолеят причините за психическата  нестабилност. Чрез повишaване информираността за психичното здраве на младите хора, както и  популяризирането на  здравословния начин на живот,   участницитеще се научат на толерантност иприемане различията на другите. Проектът е насочен към оказване  помощ за преодоляване проблемите със самоувереността и запознаване  с различните способи за подобряване на  психическата им устойчивост. Проектът целида научи младите хора как да използват медиите за популяризиране значимостта на психичното здраве.

В Германия дейностите са насочени към теоретичния   подход ванализа на психичното  здраве. На наша територия са планирани интересни дейности като: посещение в психиатричната болница, организиране на крос в подкрепа психичното здраве, публично събитие с музика на открито, на което каним граждани, родители, учители и приятели.Двете групи ще посетят  Перперикон, който е уникален археологически обект, но и  място за  съприживяване и психично равновесие.

Работните сесии ще се провеждат чрез методите на неформалното образование – мозъчна атака, ролеви игри, дискусии, интервюиране и други  на работния език – английски.Ръководители на българската група са  Димитър Георгиев, учител по история и Хюлия Халил – учителка по английски език. Проектът ще  се проведе от 14 до 28 юли 2019 г в двете страни.Всички ще получат сертификата Youthpass за участие в проект, който се осъществява чрез младежки обмен.

Анелия Крумова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
26 фев 2020
Последни новини