32 °C

Природният феномен Гарванови скали (Кузгун кая)

Изображение 1 от 2

  На едно от предишните ми пътешествия по пътя след Крумовград в посока Ивайловград забелязах много интересни скали, които се издигаха над махала на село Рогач. Те бяха нашарени от малки и по-големи дупки, които придаваха доста мистичен вид на това място. Отдалече приличаха на старателно издълбани овални ниши и гробници, но с толкова голяма гъстота не бях виждал никъде другаде из Източните Родопи. Скалите имаха внушителен вид и веднага предизвикаха любопитството ми.

  След около месец и половина с моите верни приятели Васил и Иво и една прекрасна жена на име Даниела, която не беше идвала преди това с нас, потеглихме към Крумовград. Даниела e арфистка в Старозагорската опера. И така хора с различни професии, но с романтични хобита тръгнахме да проучваме странните скали. Надявахме се да попаднем на поредното светилище в нашия край и да пишем и покажем снимки от място, което досега не беше проучвано.

  От моите многобройни разгръщания на топографските карти на Родопа планина знаех, че най-удобно беше да спрем колата в махала Праз и след това да тръгнем нагоре към скалите. Тази махала се състоеше от десетина къщи, които бяха добре поддържани и нямаха нищо общо с окъртените постройки из някои почти изоставени селца в различни части на планината. Повечето бяха с нови покриви, белосани и с кипри градинки. Такава беше и съседната махала на село Рогач.

  Не знаехме как се казват скалите, затова попитахме хора от селото. Те обаче не можеха да ни преведат точно каква птица е Кузгун и ни накараха да си правим догадки, докато се изкачвахме натам. Когато наближихме мястото и видяхме кацнал гарван най-отгоре, който грачеше заплашително, вече не се съмнявахме, че на тази птица са наречени почти непристъпните скали. По-късно от друг жител на селото – бай Али, който беше на 82 години, разбрахме, че още когато е бил дете, е виждал гарвани да гнездят тук. Гарванът, който ни посрещна, беше явно много ядосан и притеснен от нашето неочаквано присъствие и след като се награчи, се издигна високо над нас и започна да кръжи. След малко половинката му го последва и две гарванови сенки ни преследваха, докато не се запровирахме покрай драките и нямахме вече възможност да наблюдаваме птиците.

  Достигането до този масив се оказа трудна задача. Гора от драки и други храсталаци беше направила една жива барикада и трудно се намираше пролука. Все пак успяхме да се проврем и стигнахме до подножието на тези каменни исполини. На място, което отделяше едната от големите скали от другата, попаднахме на първата уникална находка.

  Голяма на височина пещера беше скрита от драките, а достъпът до нея беше още по-затруднен от високата коприва, трънаците и шипковите храсти. Успяхме да си пробием път до входа и видяхме, че тя е дълбока около 15 метра, а стените й бяха добре изсечени, така че тя да прилича на утроба. Поредната пещера-утроба. От жителите на селото разбрахме, че преди стотици години, когато е имало чума по тези земи, хората, които не са били засегнати от нея, са се криели в пещерата. Тя е служила за скривалище на местните и при други беди и особено когато чужди нашественици са вилнеели тук.

  Качихме се на някои от по-ниските скали, от които се откриваше прекрасна гледка, след което започнахме обход покрай храстите, за да намерим подходящо място за изкачване на върха им. Иво реши да атакува скалите директно и започна изкачване като алпинист, което си беше доста опасно начинание. След около половин час бяхме най-отгоре. На върха духаше сериозен вятър, който продуха всички съмнения и ние вече бяхме напълно сигурни, че този път не можеше да става въпрос за светилище, а по-скоро за място, на което древните бяха изсекли пещера-утроба, но без да има характерните щерни, улеи, трапецовидни ниши и т.н.

  Дупките по скалите бяха от падналите през хилядолетията камъни, които са били залепнали по тях след голяма вулканична дейност. Това, че са използвали скалите само чрез пещерата-утроба си го обяснявам с връзката на тази скала с близки съседни, по които има ритуални ниши. Наистина те не са съвсем близо до Гарвановите, но какво значи за скалните хора разстояние от четиристотин – петстотин метра и то по билото на рида.

  Все пак на този природен феномен имаше уникални образувания. Красива каменна гъба се издигаше на върха, а малко под нея имаше и добре оформен от вятъра и времето скален прозорец, който много приличаше на умален модел на провиралото Слонът от село Каялоба. Но докато на светилището при село Каялоба ясно си личеше човешката намеса върху природния феномен на скалата, тук като че ли почти всичко беше създадено от природата.

  В тези местности има още много неизследвани обекти, по които природата и предците ни са ваяли, така че това няма да остане последното ни посещение тук. А и хората в селата са прекрасни. Един човек от махала Праз ни очакваше долу, край колата със студена кана с айран, който беше като балсам за нас. Как да не дойдеш поне още веднъж и да не се прегърнеш приятелски с тези, които ни посрещаха така сърдечно.

  Tекст и Снимки: Венцислав СТАЙКОВ

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
  13 авг 2020

  Случаен виц

  Последни новини