Тези места сякаш не са от този свят

Ако има нещо на този свят, което всички българи почитат, то това е нашата природата. Без съмнение страната ни е едно от най-красивите кътчета на света. Истината обаче е, че чудесата на Земята са неизброими.

От розови езера и зелени плажове до скални пейзажи, които е по-вероятно да се намират на Марс, планетата ни е пълна с изненади, а Love Exploring потърси и събра накуп най-необикновените сред тях.

Планината Данксия в Китай

Няма начин планините да бъдат по-цветни. Подобно на ярки слоеве на торта, синьото, червеното и жълтото тук се сливат, за да образуват националния геопарк Zhangye Danxia в Северен Китай. 

Снимка 501507

Чудноватите нюанси са резултат от милиони години пясъчни и минерални отлагания, докато вятърът и ерозия издълбават дълбоки хребети и корита в психеделичната скала.

Долината на смъртта в Намибия

Ако не бяха вкаменените дървета и горящите в оранжево дюни, този суров пейзаж би паснал идеално на повърхността на Луната. Но Долината на смъртта е сгушена не в някоя далечна луна или планета, а в бялата глинеста равнина на намибийския парк Namib-Naukluft.

Снимка 501506

Предполага се, че мъртвото езеро се е образувало преди повече от 1000 години. Но сякаш това не стига, а местността е оградена и от някои от най-високите пясъчни планини в света.

Пещерите на светещите червеи в Нова Зеландия

С въздушните си камери и криволичещата подземна река, пещерният комплекс Уайтомо в Нова Зеландия предлага нереална красота, наподобяваща нощно небе с много звезди.

Но всъщност именно блестукащите жители на пещерите са тези, които ги правят и толкова неземни. 

Снимка 501505

Arachnocampa luminosa е вид биолуминесцентни червеи, които тук се струпват с хиляди и организират блестящо шоу пред погледите на изумените туристи.

Вратата към ада в Туркменистан

Лесно е да разберем защо този кратер в пустинните райони на Туркменистан е известен като Газов кратер Дервезе или Вратата към ада. Смята се, че огнената пропаст се е образувала, когато съветска сондажна платформа се удря в естествена подземна газова камера.

Снимка 501504

В следствие на това, повърхностният слой земя се срутва, оставяйки след себе си масивен кратер, който изпуска отровен газ. За да се предотврати разпространението му, местните власти решават да запалят "Ада", а пламъците продължават да горят около пет десетилетия по-късно.

Мраморните пещери в Патагония

Бързо ни става ясно защо това чудо в Чили е спечелило името си. Калциевите карбонатни пещери са издълбавани от морето в продължение на хиляди години, а образувалите се вихри от тюркоаз, мента и опушено сиво изглеждат точно като мрамор. 

Снимка 501661

Отдалеченото им местоположение в Патагония пък е причината за малкия брой посещения от туристи, което помага и за съхранението на природния феномен.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини