Необичайни структури в леда на Байкал

Езерото Байкал е започнало да замръзва, а необичайни образувания под леда са заснети от местен фотограф и водач. Станислав Толстньов станал свидетел на рядка и красива гледка по време на образуването на леда в част на езерото, известна като Малое море - "многоетажни" плоски мехурчета, наподобяващи на палачинки, са замръзнали под повърхността.

Всъщност гледката е толкова странна, че няма адекватно наподобяване, с което да се опише (ето затова най-доброто са снимките). 

Снимката толкова озадачила последователите фотографа в социалните мрежи, че той разказва за явлението в следващ пост: "Тези, които не са били на зимния Байкал, не са видели много неща. Разказвам. Това са мехурчета метан, които се издигат от дъното на езерото. Това не се случва навсякъде. Защо мехурите са на етажи? Тъй като ледът замръзва постепенно и най-вече през нощта, когато температурите са ниски. Балонът се издига и замръзва в леда през нощта. След това следващия. И така нататък. Тези (структури от) балони на етажи достигат до 1,5 метра."

Срещат се също така и хаотично разпръснати в леда мехурчета из езерото Байкал, добави Толстньов. "На това място има много тюлени, те издишват въздух и той също замръзва в леда", обяснява фотографът от Иркутск.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини