Нова карта на тъмната материя подсказва грешка в Стандартния модел

Невидима сила упражнява ефект върху вселената. Не можем да я видим, не можем да я засечем, но можем да наблюдаваме как взаимодейства гравитационно с други видими за нас неща, като светлината.

Международен екип астрономи използвал един от най-мощните телескопи в света, за да анализира този ефект из 10 милиона галактики в контекста на Теорията за общата относителност на Айнщайн. Резултатите? Най-детайлната карта на тъмната материя, проследяваща историята на Вселената.

Докладът все още не е рецензиран, но картата показва нещо неочаквано – тъмната материя може да се е развивала по-бавно от очакваното.

“Ако по-нататъшните данни докажат, че сме прави, това ще означава, че нещо в настоящите разбирания за Стандартния модел и Теорията на относителността, липсва”, казва физикът Чиаки Хикаге от Института Кавли.

Не знаем какво представлява тъмната материя. Знаем само, че гравитационните ефекти, наблюдавани във вселената, не могат да се обяснят само с видимата материя. Например, скоростта на въртене на галактиките ще бъде различна, ако я базираме единствено на гравитацията от видимата маса.

Знаем също, че гравитацията би могла да изкриви пътя на светлината, както става ясно ефекта на гравитационните лещи. Този ефект би могъл да се използва за картографиране на тъмната материя – като извадим гравитационния ефект на видимата материя, получаваме гравитационния ефект на тъмната.

Това е често срещан метод за откриване на тъмна материя, той бил използван и от Хикаге и екипа му. Те използвали 8.2-метровия телескоп Субару, за да достигнат до галактики, отдалечени на милиарди светлинни години.

Тъй като светлината им пътува дълго до нас, ние виждаме как са изглеждали те преди милиарди години. Това означава, че картата покрива големи отрязъци от историята на вселената, позволявайки на астрономите да наблюдават как е еволюирала през годините тъмната материя.

Получената 3D карта разкрива неравномерно разпределение на тъмната енергия, съвпадащо напълно с предишни изследвания – с едно изключение – темпото и на развитие. Според новата карта, тъмната материя еволюира по-бавно, отколкото сочат предишните резултати.

Разликата не е голяма и все пак се възприема за странна. Все още не ясно какво точно означава. Възможно е нещо в Стандартния модел да липсва, а може би е просто статистическо колебание в данните.

Ще отнеме известно време преди да разберем. Екипът работи по проекта от 2014, като засега са използвани наблюденията само от първата година.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини